Česnek

SUROVINY česnek Foto: SUROVINY česnekFoto: All

Česnek (Allium Mill.) je rod jednoděložných rostlin, řazený v současné taxonomii do čeledi amarylkovité (Amaryllidaceae). V minulosti byl řazen ...

Česnek kuchyňský (Allium sativum), též česnek setý, je druh celosvětově známého koření a zeleniny z čeledi amarylkovitých.

Česnek je vytrvalá bylina, kterou pěstujeme vysazováním jednotlivých stroužků rozebraného česneku na podzim nebo na jaře přímo na záhony. Sklízíme zcela vyvinuté cibule v době, kdy nať zasychá. Česnek má široké použití, nejen jako koření, ale i v lidovém léčitelství. Jeho použití je všestranné: čerstvý rozetřený se solí do zelených salátů, jinak do omáček, k zelenině, k masům (skopovému a hovězímu), do salámů a k rybám.

Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód. Dalšími obsaženými látkami jsou flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny a lektiny. Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení. V lidovém léčitelství je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum), snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy, proti kornatění tepen, ničí parazity ve střevech a v kombinaci s medem se používá při nachlazení a chřipce.