Ztracená vejce s pipérade ze sladkých paprik

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 4
Ztracená vejce s pipérade ze sladkých paprik  Foto: Ztracená vejce s pipérade ze sladkých paprik Foto: kuchařka Superjídlo

Pipérade je baskický restovaný pokrm ze sladkých cibulí a barevných paprik. Vyberte různé barvy paprik, abyste do začátku nového dne získali nejrůznější antioxidanty a vysokou dávku přirozeně se vyskytujícího vitaminu C. Tahle snídaně vás dlouho u stolu nezdrží.

Článek

Plněné papriky v rajčatové omáčce  Foto:

18x paprika v hlavní roli

Papriky a kapie mnoha tvarů a barev patří na náš letní stůl už dlouhá léta. Vždyť co by to bylo za léto bez pořádného leča? Tahle skvělá šťavnatá zelenina je ale výborná i...
Suroviny
  • malá žlutá cibule 1 ks
  • česnek 1 stroužek
  • olivový olej 2 lžíce
  • bílý vinný ocet 2 lžíce
  • červená paprika 1 ks
  • žlutá paprika 1 ks
  • oranžová paprika 1 ks
  • cukr krupice 1 lžička
  • velká vejce 4 ks
  • nadrobno nasekaná hladkolistá petržel 2 lžíce
Postup
1

Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte na tenké plátky, česnek utřete se špetkou soli. V pánvi rozehřejte při střední teplotě olivový olej a opékejte cibuli se špetkou soli a pepře zhruba 4–5 minut doměkka.

2

Do hluboké pánve nebo rendlíku vlijte zhruba 5 cm vody, přidejte 1 lžičku soli a 1 lžíci octa a zahřívejte k varu.

3

Mezitím papriky zbavte semen a nakrájejte na tenké proužky. Vsypte je i s česnekem k cibuli, zlehka osolte a opepřete a za občasného míchání restujte doměkka, zhruba 6–8 minut. Vmíchejte zbylou lžíci octa a cukr a vařte, až se ocet vypaří, zhruba 1–2 minuty. Přiklopte a udržujte teplé.

4

Ve vroucí vodě připravte po jednom ztracená vejce. Vejce rozklepněte do hrnku, v hrnci či v pánvi vytvořte obráceným koncem měchačky či lžíce vír, opatrně do něj vyklopte vejce, přetahujte přes něj bílek a vařte podle žádoucí konzistence 3–5 minut. Zhruba po 1 minutě ho zlehka odlepte ode dna, pokud se přichytí. Vařené vejce vyjměte na hluboký talíř, přiklopte a připravte stejným způsobem zbylá vejce.

5

Papriky rozdělte na talíře, na ně položte vejce, posypte petrželkou a ihned servírujte.

Ztracená vejce s pipérade ze sladkých paprik  Foto: Ztracená vejce s pipérade ze sladkých paprik; foto: kuchařka Superjídlo

Superjídlo

kuchařka Superjídlo Foto: Více než 80 lahodných receptů s použitím nejzdravějších přírodních surovin

Jacobi Dana

Tato kniha vám pomůže dostat na váš stůl čerstvé a zdravé potraviny v kteroukoli denní dobu. Všechny recepty jsou výživné, obsahují zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky, luštěniny, nízkotučné mléčné výrobky, ořechy a semena. Zaměřte se na jídlo rostlinného původu a zjistíte, že jíst zdravě nebylo nikdy tak jednoduché! 80 receptů vás o tom přesvědčí!

U každého receptu najdete seznam ingrediencí. Uvařte si třeba lahodný bulgur salát s paprikou, cizrnu s pistáciemi; sicilské krevety s květákem a mandlemi, kuřecí salát s tacos a oříšky kešu nebo pečené sladké brambory s kmínem a koriandrem – tyto recepty vás překvapí originální kombinací chutí. Kniha obsahuje též soupis všech použitých ingrediencí s popisem, ze kterého se dozvíte jejich výhody a jaký mají vliv na vaše zdraví.

Článek

15 nápadů, jak vylepšit jídlo ztraceným vejcem Foto:

15 nápadů, jak vylepšit jídlo ztraceným vejcem

Ztracené, zastřené, pošírované vejce... Je jedno, jaké mu dáte jméno, ale pokaždé na talíři zapůsobí jako kouzlo. Pevný bílek, který po nakrojení vypustí lávu tekoucího...