Zkaramelizovaný bůček s křepelčími vejci – Thịt kho tàu

Doba přípravy: Do 2 hodin
Počet porcí: 4
Zkaramelizovaný bůček s křepelčími vejci – Thịt kho tàu  Foto: Zkaramelizovaný bůček s křepelčími vejci – Thịt kho tàu Foto: Vietnamská kuchařka s rodinným příběhem

Vietnamci bůček milují a upravují jej velmi často. Na rozdíl od nás maso rádi žvýkají, klidně vaření protáhněte, až maso změkne podle vašich představ. Obalením v karamelu bůček získá lahodnou nasládlou krustu a sladkost se naplno rozvine pomalým vařením.

Další autentické recepty z nové Vietnamské kuchařky najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestrý podzim s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH nabízí téměř 80 nových receptů, které vás provedou pestrým obdobím podzimu. Najdete ho v prodeji už od středy 13. září!
Suroviny
  • cukr krupice 2 lžíce
  • vepřový bůček 1 kg
  • sůl 2 lžičky
  • rybí omáčka 1 lžíce
  • glutamát 1 lžička
  • křepelčí vejce 4–8 ks
  • rýže k podávání
Postup
1

V hrnci rozehřejte cukr na karamel.

2

Bůček nakrájejte na plátky 5 x 2 x 1 cm a promíchejte ho v hrnci s karamelem se solí, rybí omáčkou a glutamátem. Nechte 30 minut odležet.

3

Hrnec s masem zahřívejte na nejvyšší stupeň a za stálého míchání opékejte maso. Nepřilévejte vodu, maso by se dokonale neobalilo v karamelu. Restujte zhruba 10 minut, až ztmavne. Přilijte vodu, aby maso bylo skoro celé potopené, zakryjte pokličkou a vařte doměkka na středním stupni zhruba 1 hodinu, až se vyvaří skoro všechna voda.

4

Mezitím uvařte vejce natvrdo, slijte je a oloupejte. Na posledních 10 minut je vložte k masu. Podávejte s rýží.

5

PRIMA TIP: Někdy se vejce přidávají až v závěru, jindy do základu marinády. Nakrájejte je nadrobno a promíchejte s masem v karamelu.

PRIMA TIP: Glutamát

Bílý prášek je nedílnou součástí asijské kuchyně a používá se ke zvýraznění chuti. Jedná se o krystalickou formu sodné soli aminokyseliny obsažené v živých organismech. Přirozeně se vyskytuje v řasách, některých druzích hub, ve zralých rajčatech a sójových bobech. Jeho účinky na lidský organismus žádné vědecké studie nepotvrdily ani nevyvrátily. Spíš záleží na jeho dávkování. V Asii se běžně používá a asijským jídlům dodává tu pravou chuť. Klidně ho můžete vynechat, pokrm pak dochuťte solí a pepřem.

Zkaramelizovaný bůček s křepelčími vejci – Thịt kho tàu  Foto: Zkaramelizovaný bůček s křepelčími vejci – Thịt kho tàu; foto: Vietnamská kuchařka s rodinným příběhem

VietnamSKÁ

Vietnamská kuchařka s rodinným příběhem Foto:

Kuchařka s rodinným příběhem

Lan a Tuan přijeli z Vietnamu do Čech před 20 lety s vidinou vydělat rychle peníze a vrátit se s nimi domů za pětiletým synem. Realita však byla naprosto odlišná a drsnější. Na jaře roku 2010 otevřeli ve Slavíkově ulici bistro Tuan & Lan Pho Vietnam a se svým domácím pho bo a dalšími autentickými vietnamskými recepty slavili okamžitý úspěch. Dnes mají restaurace tři a k tomu kavárnu Cafefin.

O své rodinné recepty se rozhodli podělit v kuchařce VietnamSKÁ, která vychází v nakladatelství Zdeňka Pohlreicha Sevruga. „Moc rád čtu kuchařské knihy s popisem životního příběhu kolegů restauratérů,“ prozrazuje Zdeněk Pohlreich. Autentické recepty doplňuje životní cesta Tuana a Lan, kterou oživují dokumentární fotografie ze současného Vietnamu. Lahodná jídla plná vůní a čerstvých surovin vás okouzlí svou jednoduchostí a lehkostí.

Vydává Sevruga, 399 Kč.