Ziti s klobáskou, fenyklem a rajčaty

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 4–6
Ziti s klobáskou, fenyklem a rajčaty Foto: Ziti s klobáskou, fenyklem a rajčatyFoto: Saveur - šťastná italská kuchyně

Pozdrav z ohnivé Kalábrie. Špička boty je proslulá svými plážemi, stálým sluncem, pěstováním chilli papriček a fenyklu. Ve spojení s všudypřítomnými rajčaty vzniká pikantní jídlo, které si zaslouží pozornost jako hlavní chod, i když Italové by vám těstoviny nabídli jen jako předkrm k masu nebo rybě.

Další krásné recepty z tradiční italské kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Suroviny
  • česnek 4 stroužky
  • malá cibule 1 ks
  • drcené chilli vločky 1,5 lžičky
  • čerstvá italská klobáska 450 g
  • fenykl 1 bulva (asi 230 g)
  • těstoviny ziti 500 g
  • konzervovaná loupaná rajčata 425 g
  • strouhaný parmazán 50 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Česnek a cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte na středním až vyšším stupni olej, přidejte česnek, cibuli a chilli vločky a za občasného míchání je restujte zhruba 10 minut dozlatova.

2

Klobásku vymáčkněte ze střívka k cibuli a česneku a vařečkou je rozmačkejte na menší kousky. Opékejte je 16–18 minut dohněda. Mezitím očistěte fenykl (lístky ponechte na ozdobu) a nakrájejte ho na tenké proužky. Přisypte ho k masu, osolte, opepřete a duste 8–10 minut doměkka.

3

Ve velkém hrnci uvařte dostatek osolené vody, vsypte těstoviny a vařte je dle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.

4

Rajčata rozkrájejte nožem v konzervě, přilijte je do pánve, rozmačkejte vařečkou a vařte za občasného míchání zhruba 5 minut, až směs trochu zhoustne. Vmíchejte strouhaný sýr, osolte a opepřete.

5

Uvařené těstoviny slijte, zhruba ¼ šálku vody ponechte a přidejte obojí do omáčky. Vařte zhruba 5 minut a podávejte ozdobené lístky fenyklu.

PRIMA TIP: Ziti těstoviny jsou krátké štíhlé duté trubičky, které se výborně hodí k omáčkám, do kterých se pěkně obalí. Oblíbenou úpravou je také zapékání – vyskládejte je do zapékací mísy vedle sebe.

Saveur - šťastná italská kuchyně Foto:

Saveur: Šťastná italská kuchyně

Z redakce oblíbeného amerického kulinářského časopisu přichází i nová kultovní italská kuchařka, která nabízí 100 receptů z archivů časopisu. Fantastické recepty jsou doplněné krásnými barevnými fotografiemi a zajímavostmi o celosvětově oblíbené italské kuchyni.

Naleznete zde klasické i zcela nové recepty plné typických italských chutí, vůní a ingrediencí – zkrátka vše, co potřebujete k přípravě skvělého italského jídla.

Recepty jsou seřazeny do následujících kategorií: předkrmy, polévky a saláty, těstoviny, rizoto a pizza, maso a ryby, zelenina, dezerty.

Pusťte se do kulinářského dobrodružství s touto klasickou italskou kuchařkou!

Článek

Těstoviny chudých Foto:

Rozšiřte si repertoár s 15 novými recepty na těstoviny

Receptů na těstoviny není nikdy dost! Přinášíme vám 15 nových nápadů, jak připravit rychlou a velmi uspokojivou večeři pro celou rodinu.