Zeleninová omáčka na paprice

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Zeleninová omáčka na paprice Foto: Zeleninová omáčka na papriceFoto: V kuchyni vždy otevřeno

Je to kuře na paprice, nebo ne? No tak trochu. Omáčka je plná zeleniny, jen rozmixovaná, jinak nezahušťovaná, takže vlastně zdravá. Zkuste, je moc dobrá – jak ke kuřecímu, krůtímu tak i třeba k vepřové pleci.

Článek

13 receptů na klasické české omáčky Foto:

13 receptů na klasické české omáčky

Pokud bychom měli vybrat typicky české jídlo, bude to asi nějaká omáčka s knedlíkem. Není to zrovna hit zdravé výživy podle současných trendů, ale co naplat? Všichni jsme...
Suroviny
  • maso (kuřecí, vepřové nebo krůtí), na plátky nebo kostky 500 g
  • cibule 1 ks
  • mrkev 1 ks
  • kousek celeru
  • červená paprika 1 ks
  • bílá špičatá paprika 1 ks
  • cuketa 1/2 ks
  • česnek 1 stroužek
  • sladká červená paprika 2 lžíce
  • olej, sůl, pepř
Postup
1

Nejprve na oleji orestujte osolené a opepřené maso.

2

Vyjměte a do hrnce nasypte všechnu zeleninu nakrájenou na kostičky, kromě česneku, ten přidejte až ke konci restování.

3

Pozvolna restujte a míchejte asi 5 minut. Přidejte posekaný česnek a vložte zpět maso. Vše zaprašte paprikou, rychle promíchejte a podlijte vodou nebo vývarem cca 2 cm nad směs.

4

Přiklopené duste na mírném ohni doměkka. Podle potřeby podlévejte. Maso opět vyjměte a omáčku rozmixujte. Kdo chce, může část zeleniny dát stranou a vrátit až po rozmixování zbytku.

5

Vmíchejte kysanou smetanu pokojové teploty, dobré je v ní nejprve rozmíchat pár lžic horké omáčky, aby se nesrazila.

6

Dochuťte, vraťte prohřát maso a podávejte s knedlíkem. Dobré jsou k ní i brambory či těstoviny.