Zeleninová omáčka na paprice

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Zeleninová omáčka na paprice Foto: Zeleninová omáčka na papriceFoto: V kuchyni vždy otevřeno

Je to kuře na paprice, nebo ne? No tak trochu. Omáčka je plná zeleniny, jen rozmixovaná, jinak nezahušťovaná, takže vlastně zdravá. Zkuste, je moc dobrá – jak ke kuřecímu, krůtímu tak i třeba k vepřové pleci.

Článek

13 receptů na klasické české omáčky Foto:

13 receptů na klasické české omáčky

Pokud bychom měli vybrat typicky české jídlo, bude to asi nějaká omáčka s knedlíkem. Není to zrovna hit zdravé výživy podle současných trendů, ale co naplat? Všichni jsme...
Suroviny
  • maso (kuřecí, vepřové nebo krůtí), na plátky nebo kostky 500 g
  • cibule 1 ks
  • mrkev 1 ks
  • kousek celeru
  • červená paprika 1 ks
  • bílá špičatá paprika 1 ks
  • cuketa 1/2 ks
  • česnek 1 stroužek
  • sladká červená paprika 2 lžíce
  • olej, sůl, pepř
Postup
1

Nejprve na oleji orestujte osolené a opepřené maso.

2

Vyjměte a do hrnce nasypte všechnu zeleninu nakrájenou na kostičky, kromě česneku, ten přidejte až ke konci restování.

3

Pozvolna restujte a míchejte asi 5 minut. Přidejte posekaný česnek a vložte zpět maso. Vše zaprašte paprikou, rychle promíchejte a podlijte vodou nebo vývarem cca 2 cm nad směs.

4

Přiklopené duste na mírném ohni doměkka. Podle potřeby podlévejte. Maso opět vyjměte a omáčku rozmixujte. Kdo chce, může část zeleniny dát stranou a vrátit až po rozmixování zbytku.

5

Vmíchejte kysanou smetanu pokojové teploty, dobré je v ní nejprve rozmíchat pár lžic horké omáčky, aby se nesrazila.

6

Dochuťte, vraťte prohřát maso a podávejte s knedlíkem. Dobré jsou k ní i brambory či těstoviny.

Zeleninová omáčka na paprice 2 Foto: Zeleninová omáčka na paprice; foto: V kuchyni vždy otevřeno

V kuchyni vždy otevřeno

Andrea Motlíková

Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.

Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.

Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.

Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.

V kuchyni vždy otevřeno - kuchařka Foto: