Vepřové kotlety s karamelizovanými meruňkami a šalvějí

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 4
Vepřové kotlety s karamelizovanými meruňkami a šalvějí  Foto: Vepřové kotlety s karamelizovanými meruňkami a šalvějí Foto: Rychlé večeře pro školáky

Tohle jídlo obsahuje tolik chutí, že budete šokováni tím, jak málo přísad se do něj dává. Místo meruněk můžete použít jiné peckové ovoce jako broskve nebo švestky.

Můžete také použít kotlety s kostí (které se pečou o trochu déle) nebo koupit vepřovou panenku a nakrájet si medailonky sami. Podávejte s opečenými malými brambůrkami, kuskusem nebo quinoou.

Článek

Snídaňové ravioly Foto:

25 zajímavých receptů s voňavou šalvějí

Šalvěj zná u nás každé malé dítě. Pod svým druhým názvem – babské ucho – hrála tato bylinka důležitou roli v oblíbené pohádce Saxána :) V ní se ze šalvěje dělal odvar,...
Suroviny
  • vepřové kotlety bez kosti, 12 mm silné 4 ks (625 g celkem)
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • olivový olej 3 lžíce
  • malá červená cibule, rozpůlená a nakrájená na plátky 1 ks
  • malé meruňky, rozpůlené a vypeckované (nebo 18 sušených) 12 ks
  • čerstvé šalvějové lístky 1/2 hrnku
Postup
1

Vepřové kotlety osolte a opepřete. V pánvi ohřejte na střední až vysokou teplotu ½ lžíce olivového oleje. Přidejte vepřové maso a smažte ho po každé straně 4–6 minut, dokud po celém povrchu neztmavne a teploměr vsunutý do středu kotlety nenaměří 63 °C. Přendejte vepřové kotlety na talíř a volně je přikryjte alobalem.

2

Pánev neotírejte a znovu ji zahřejte na střední až vysokou teplotu. V pánvi ohřejte zbylé 2,5 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a smažte ji zhruba 4 minuty, dokud nezměkne. Zmírněte teplotu na střední až nízkou úroveň a cibuli osolte a opepřete. Pomalu smažte za občasného míchání zhruba 10 minut, dokud cibule nebude mít tmavě hnědou barvu.

3

Zvyšte teplotu na střední úroveň a přidejte meruňky a šalvěj. Za občasného míchání smažte zhruba 4 minuty, dokud meruňky nezměknou a nezkaramelizují. Přidejte balzamikový ocet a smažte zhruba 1 minutu, dokud se tekutina nevstřebá.

4

Vraťte maso i se šťávou do pánve a každý kousek masa promíchejte s omáčkou. Vařte zhruba 2 minuty, dokud se vepřové maso neprohřeje.

5

Přendejte vepřové kotlety na talíře a na ně umístěte směs z cibule a meruněk. Ihned podávejte.