Vepřové kotlety po normandsku

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Vepřové kotlety po normandsku Foto: Vepřové kotlety po normandskuFoto: Francouzská venkovská kuchyně

Severofrancouzský region je známý svými plážemi a jablečným ciderem, a tak není divu, že tvoří základ tohoto hlavního chodu. Další příklad toho, že k fantastickému zážitku stačí pár kvalitních surovin.

Článek

Pečínka na česneku s houbami Foto:

Výborné recepty, kde má hlavní slovo vepřová krkovice – připravte grily!

Plátky vepřové krkovice neodmyslitelně patří k letnímu i prvnímu jarnímu grilování. Z tohoto kousku masa si ale můžete připravit řadu dalších dobrot jako například burger,...
Suroviny
  • vepřové kotlety s kostí, každá cca 2,5 cm silná 4 ks
  • máslo 2 lžíce
  • šalotka 4 ks
  • česnek 2 stroužky
  • šalvěj 8 lístků
  • suchý jablečný cider 160 ml
  • crème fraîche 3 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Kotlety z obou stran nařízněte po krajích, osolte a opepřete. Šalotku nakrájejte na tenké plátky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a restujte šalotku 3 minuty, až zesklovatí. Položte na ni kotlety a česnek. Stroužky neloupejte, jen je na plocho rozmáčkněte nožem. Ztlumte teplotu na střední stupeň a opékejte kotlety zhruba 7 minut z každé strany, až z masa začne vytékat čirá šťáva.

2

Kotlety přesuňte do pekáčku, posypte lístky šalvěje a přelijte výpekem z pánve. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a vypněte ji, maso zůstane krásně teplé.

3

Pod pánví zvyšte teplotu, vlijte do ní cider a vařte 2 minuty, dokud se neodpaří alkohol. Přidejte crème fraîche a míchejte, až omáčka zhoustne. Kotlety rozdělte na talíře a přelijte omáčkou.

PRIMA TIP: K normandským kotletám se skvěle hodí hranolky, opečené brambory nebo i dušená rýže s pár lístky šalvěje.

Francouzská venkovská kuchyně Foto:

Francouzská venkovská kuchyně

Mimi Thorisson

Jak se rodačka z Hong Kongu ocitne na francouzském venkově na zámku Médoc? Mimi Thorisson už od dětství střídala kulinární setkávání celého světa v Hong Kongu s pařížskými bistry a tradiční francouzskou kuchyní své babičky, ke které jezdívala na prázdniny. Nakonec se usadila v Paříži se svým manželem Oddurem, který pracuje jako fotograf a pochází z Islandu. Záhy se jim narodily tři děti (a čtvrté je na cestě), a tak potřebovali i pro tři děti ze svých předchozích vztahů větší zázemí. Objevili zámek Médoc a když zjistili, že v něm fungovala restaurace a Mimi sehnala původní recepty, ocitla se v sedmém nebi a našla nový domov. Krásně to popisuje ve své kuchařce, sto receptů a fotografie jídel doplňují výjevy z života na francouzském venkově. Lahodné čtení.

Vydalo nakladatelství Omega.

Článek

Francouzský jablečný koláč  Foto:

20+ nejlepších sladkých i slaných receptů z francouzské kuchyně

Francouzská gastronomie je mezi kuchaři skutečně pojem. Patří bezpochyby mezi složitější, ale výsledkem je většinou neuvěřitelně lahodný pokrm, který si zaslouží...