Vepřová pečínka s hráškem, mátou a sýrem feta

Doba přípravy: Do 2 hodin
Počet porcí: 4
Vepřová pečínka s hráškem, mátou a sýrem feta Foto: Vepřová pečínka s hráškem, mátou a sýrem fetaFoto: isifa.com

Výhoda vepřové pečínky je v tom, že je famózní horká, právě vyndaná z trouby, ale skvělá je i druhý den nastudeno. Připravte ji s netradiční svěží přílohou.

Suroviny
  • bůček 1,5 kg
  • kmín 2 lžíce
  • opražená mořská sůl pro vetření do masa 2 lžíce
  • salát:
    čerstvý hrášek 200 g
  • cuketa 4 ks
  • feta sýr 200 g
  • jarní cibulka 6 ks
  • limetová kůra 2 lžíce
  • limetová šťáva 4 lžíce
  • čerstvá máta 2 lžíce
  • sůl 1 špetka
  • čerstvě mletý černý pepř 1 špetka
Postup
1

Předehřejte troubu na 220 °C. Ostrým nožem nařízněte kůži asi v 1,5 cm rozestupech a do masa ze všech stran vetřete směs oleje, kmínu a soli. Pečte 30 minut, potom stáhněte teplotu na 200 °C a pečte dalších 30 minut, nebo dokud se vám nebude pečínka líbit. Druhý den ji nakrájejte a podávejte s hráškovým salátem.

2

Na salát si nejprve oblanšírujte hrášek a cukety nakrájené na tenké plátky. Zeleninu vhoďte do hrnce s vroucí a lehce osolenou vodou. Po asi minutě a půl zeleninu přendejte do mísy s ledovou vodu (můžete přidat i ledové kostky). Zelenina lehce změkne, ale zachová si svou křupavost a hlavně barvu. Nechte okapat, přemístěte do mísy a přidejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku a lístky máty. Zalijte zálivkou z oleje, nastrouhané limetové kůry a šťávy, soli a pepře. Nakonec na salát rozdrobte sýr feta.