Vepřová panenka se šalvějovým máslem

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 3-4
Vepřová panenka se šalvějovým máslem  Foto: Vepřová panenka se šalvějovým máslem Foto: akademiekvality.cz

Už jste někdy zkoušeli vepřovou panenku přelitou domácím šalvějovým máslem? Že ne? Pak pro vás máme tip na víkendové vaření. Máme vyzkoušeno, že nejlépe chutná s plátky do křupava vypečených brambor nebo s jemnou bramborovou kaší.

Článek

Medailonky z vepřové panenky se šťouchanými bramborami  Foto:

Vyzkoušejte nejlepší recepty z vepřové panenky

Vepřová panenka je nejhodnotnější kus vepřového masa. Můžete jej péct nebo ho využít k minutkové úpravě jako steaky, medailonky, řízky nebo ho nakrájet na nudličky pro...
Suroviny
  • celá vepřová panenka 1 ks
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • šalvěj 1 snítka
  • malá červená cibule 1 ks
  • máslo 100 g
  • pečené brambory nebo bramborová kaše k podávání
Postup
1

Vepřovou panenku rozkrojte na 3 – 4 stejně velké špalíčky. Maso potřete olejem.

2

Rozehřejte pánev a maso postupně ze všech stran opékejte tak, aby uvnitř zůstalo lehce růžové. Pokud se maso bude na povrchu opékat moc rychle, můžete jej zabalit do alobalu a dopéct v troubě. Hotovou vepřovou panenku nakrájejte na plátky, osolte a opepřete.

3

Na stejné pánvi, kde jste připravovali maso, rozpusťte máslo a vložte do něj nahrubo nasekanou šalvěj a najemno nasekanou cibulku. Pomalu opékejte, dokud není cibulka hotová.

4

Šalvějovým máslem přelijte plátky vepřové panenky.