Tvarůžkové halušky s chalupářskou slaninou

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 4
Tvarůžkové halušky s chalupářskou slaninou  Foto: Tvarůžkové halušky s chalupářskou slaninou Foto: Tvarůžková kuchařka

Drobné bramborové halušky s dokřupava vypečenou slaninou a výrazným sýrem jsou zárukou blaha, ať jste kdekoliv. Na Slovensku používají ovčí brynzu, na Olomoucku tvarůžky. Výsledek je vždy excelentní!

Suroviny
Postup
1

Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a ponechte i vymačkanou tekutinu. Vmíchejte vejce a mouku, osolte a vypracujte těsto podobné konzistence jako na bramborové knedlíky. Podle potřeby můžete přidat mouku.

2

Ve velkém hrnci uvařte větší množství osolené vody. Těsto protlačte speciálním cedníkem na halušky do vroucí vody. Pokud ho nemáte, použijte dřevěné prkénko. Namočte ho do vroucí vody, rozetřete na něj zhruba 1cm vrstvu těsta, opřete ho o okraj hrnce a nožem odkrajujte malé nočky rovnou do vody. Stejným způsobem zpracujte zbylé těsto.

3

Halušky povařte pár minut, přesný čas záleží na jejich velikosti, ale poznáte to tak, že vyplavou na hladinu. Vyjměte je děrovanou naběračkou, přesuňte do mísy a zavařte další dávku.

4

Mezitím nakrájejte slaninu na plátky nebo kostičky a opečte ji na pánvi dokřupava. Cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky a orestujte na vypečeném tuku ze slaniny.

5

Tvarůžky nastrouhejte, promíchejte s haluškami, rozdělte je na talíře a posypte slaninou a restovanou cibulí.