Těstoviny s jarním pestem ze salátů

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Těstoviny s jarním pestem ze salátů Foto: Těstoviny s jarním pestem ze salátůFoto: Slepičárna blog

Na pestu je nejúžasnější to, že ho připravíte téměř z čehokoliv – bazalkové, rukolové, z medvědího česneku, ale i ze sušených rajčat. Důležitý je i dobrý sýr (parmazán nebo pecorino), semínka či ořechy a kvalitní olivový olej.

 

Nezapomeňte ale semínka nebo ořechy nasucho orestovat, pak nebudou žluknout, a pokud pesto hned nesníte, zalijte ho olivovým olejem v uzavíratelné skleničce, oddálíte na pár dnů růst plísně. Stejně tak listy salátu nebo bylinek musí být před mixováním suché!

Článek

Špenátové pesto  Foto:

26 výborných receptů na pesto a jídla s pestem

Pesto je báječná věc – koncentrovaná chuť ve skleničce, díky které můžete vylepšit nejen těstoviny, ale i masové pokrmy, polévky nebo si ho namazat na topinky. Přesvědčte...
Suroviny
  • mix salátu 200 g
  • pecorino 70 g + na posypání
  • česnek 1 stroužek (nebo svazek medvědího česneku)
  • dýňová semínka 40 g + na zasypání těstovin
  • sůl, pepř
  • těstoviny, ideálně čerstvé 500 g
  • jedlé kvítí – macešky
Postup
1

Mix salátů dejte do mixovací nádoby, jedlé kvítí si dejte stranou.

2

Přidejte nastrouhaný sýr, nasekaný česnek a nasucho opražená dýňová semínka. Zalijte olivovým olejem, osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Podle potřeby ještě dochuťte solí nebo pepřem.

3

Pokud pesto hned nepoužijete, přendejte ho do zavařovací nádoby, zalijte olejem, uzavřete a v ledničce skladujte maximálně týden.

4

Nebo uvařte těstoviny na skus a hotové pesto s nimi smíchejte. Přendejte na talíře, zasypte nastrouhaným pecorinem, dýňovými semínky a ještě zakapejte olejem. Ozdobte jedlými kytičkami, v tomto případě maceškami a podávejte, ideálně venku na zahradě.