Těstoviny s hráškem a šunkou

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4–6
Těstoviny s hráškem a šunkou Foto: Těstoviny s hráškem a šunkouFoto: Jednoduchá kuchyně

Jednoduchá zdravá rychlovka s perfektně dotaženou chutí. Vyzkoušejte tyto vyloženě jarní těstoviny, ve kterých se snoubí sladkost hrášku s výraznou uzenou chutí šunky. Důkaz, že k přípravě dobrého jídla stačí jen pár pečlivě vybraných surovin.

Suroviny
  • máslo 4 lžíce
  • jeden 0,5 cm tlustý plátek parmské šunky, nakrájený na kostičky 120 g
  • malá cibule, nakrájená najemno 1 ks
  • mražený nebo čerstvý cukrový hrášek 300 g
  • hladkolistá petžel, nasekaná nadrobno 1 svazek
  • 450 g sušených nebo 675 g čerstvých špaget (nebo tenkých nudlí linguine)
  • parmezán, najemno strouhaný – k podávání
Postup
1

Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu.

2

Na středním žáru v pánvi rozpustíme máslo. Na tuk dáme šunku a cibuli, které za občasného promíchání smažíme asi 10 minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme hrášek (ten čerstvý předem povaříme doměkka, což trvá 5 až 10 minut) a pokračujeme, dokud se řádně neprohřeje. Do směsi vmícháme petržel a dochutíme ji solí a pepřem.

3

Mezitím uvaříme těstoviny. U sušené verze se řídíme pokyny na obalu; čerstvé vaříme 30 až 60 vteřin doměkka, avšak na skus.

4

Hotové těstoviny přecedíme a vyklopíme do zahřáté mísy. Přidáme směs z pánve a oboje promícháme. Podáváme v zahřátých polévkových talířích. Vedle dáme na stůl misku s parmezánem.