Těstoviny s brokolicí a slaninou

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 4–6
Těstoviny s brokolicí a slaninou Foto: Těstoviny s brokolicí a slaninouFoto: All

Nenechejte se odradit nezvyklou kombinací brokolice a mléka. Po uvaření vytvoří tato dvojice krémovou omáčku, která se strukturou maličko podobá pestu. A křupavé slanině nikdo neodolá!

Suroviny
  • brokolice 500 g
  • olivový olej 2 lžíce
  • slanina nakrájená nadrobno 60 g
  • mléko 200 ml
  • těstoviny (výběr je na vás) 500 g
  • strouhaný parmazán 60 g + na podávání
  • sušené chilli vločky několik špetek
Postup
1

Brokolici omyjte a nakrájejte na růžičky. Vařte ve velkém hrnci s osolenou vodou asi 12–15 minut do zkměknutí. Poté vyndejte, ale vodu si nechejte na uvaření těstovin.

2

Ve velké pánvi rozehřejte olej a restujte slaninu asi 3–4 minuty, poté přidejte brokolici. Promíchejte a přilijte mléko. Za občasného míchání vařte 15 minut, během vaření brokolicové růžičky trochu rozdrťte vařečkou. Omáčka bude ve finále mléčná, relativně hustá a bude mít zelenkavou barvu.

3

Uvařte těstoviny ve vodě po brokolici. Před scezením si trochu vody z hrnce schovejte, přeceďte a těstoviny vraťte do hrnce. Přilijte brokolicovou omáčku a přisypejte parmazán. Promíchejte a případně dochuťte solí a pepřem. Přilijte i trochu schované vody, lépe se vám bude omáčka promíchávat.

4

Servírujte se strouhaným parmazánem a sušenými chilli vločkami.