Tacos s vepřovým masem a ananasem

Doba přípravy: Nad 2 hodiny
Počet porcí: 6
Tacos s vepřovým masem a ananasem  Foto: Tacos s vepřovým masem a ananasem Foto: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce

Plátky vepřového masa napíchnuté na jehle s kousky ananasu se ve středním Mexiku opékají na uhlících v pouličních stáncích. Je to taková místní varianta kebabu, kterou si každý přiostřuje chilli papričkami dle chuti.

Zajímavé recepty ze všech koutů světa, které lze připravit v pomalém hrnci i na sporáku či v troubě, najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH!

Článek

Letní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Ochutnejte léto s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu Prima FRESH nabízí plnou náruč nových receptů, s kterými si období prázdnin užijete ještě více naplno! Časopis najdete v prodeji již od 7. června, tak...
Suroviny
  • sušené ancho nebo guajillo papričky 2 ks
  • zralé rajče (ideálně Roma) 1 ks
  • cibule 1 ks
  • česnek 3 stroužky
  • ananas 180 g
  • pomerančový džus 125 ml
  • chilli chipotle v adobo omáčce 2 ks
  • bílý vinný ocet 3 lžíce
  • sůl 2 lžičky
  • mletý hřebíček 1/4 lžičky
  • celý římský kmín 1 lžička
  • oregano 2 lžičky
  • vepřová plec bez kosti 1,5 kg
  • tortilly, grilovaný ananas a klínky limetky k podávání
  • Zelená salsa:
    chilli papričky jalapeño nebo dlouhé zelené chilli papričky 2 ks
  • čerstvý koriandr 1 velká hrst
  • jarní cibulka 2 ks
  • mletý římský kmín 1 lžička
  • mletý koriandr 1 lžička
  • limeta 1 ks
  • hroznový olej 3 lžíce
Postup
1

V POMALÉM HRNCI: Ancho či guajillo papričky zalijte horkou vodou a nechte změknout. Pak je zbavte semínek a stopky. Rajče, cibuli, česnek a ananas nakrájejte nahrubo.

2

Všechny ingredience kromě masa vložte do mixéru nebo kuchyňského robota a rozmixujte dohladka. Přelijte do pomalého hrnce. Maso nakrájejte na silné plátky, rozložte na marinádu a vařte 8 hodin na nízkém stupni.

3

Mezitím připravte salsu. Chilli papričky zbavte semínek a spolu s koriandrem a jarními cibulkami je nasekejte nahrubo. Vsypte do kuchyňského robota či mixéru typu kutr, přidejte koření a strouhanou limetovou kůru a šťávu a olej nasekejte nadrobno. Dochuťte podle potřeby.

4

Hotové maso podávejte se salsou, pečenými tortillami, grilovaným ananasem a klínky limety.

5

V TROUBĚ: Ancho či guajillo papričky zalijte horkou vodou a nechte změknout. Pak je zbavte semínek a stopky. Rajče, cibuli, česnek a ananas nakrájejte nahrubo.

6

Všechny ingredience kromě masa vložte do mixéru nebo kuchyňského robota a rozmixujte dohladka. Maso nakrájejte na silné plátky a promíchejte s marinádou ve velkém pekáči. Uložte ho do lednice alespoň na 2 hodiny.

7

Troubu předehřejte na 160 °C. Pekáč přikryjte alobalem a pečte 1,5 hodiny. Sejměte alobal a pečte ještě 1 hodinu, až maso změkne. Natrhejte maso vidličkou, vraťte ho do pekáče a dobře promíchejte.

8

Mezitím připravte salsu. Chilli papričky zbavte semínek a spolu s koriandrem a jarními cibulkami je nasekejte nahrubo. Vsypte do kuchyňského robota či mixéru typu kutr, přidejte koření a strouhanou limetovou kůru a šťávu a olej nasekejte nadrobno. Dochuťte podle potřeby.

9

Hotové maso podávejte se salsou, pečenými tortillami, grilovaným ananasem a klínky limety.