Svíčková s karlovarským knedlíkem podle Radka Davida

Doba přípravy: Do 2 hodin
Počet porcí: 4
Svíčková s karlovarským knedlíkem podle Radka Davida Foto: Svíčková s karlovarským knedlíkem podle Radka DavidaFoto: archiv Babiččina zahrada

Svíčková omáčka patří mezi naše národní poklady. Vyzkoušejte úpravu, tak jak ji podává šéfkuchař Radek David ve vyhlášené průhonické restauraci Babiččina zahrada.

Suroviny
Postup
1

Loupanou plec osolte, opepřete, svažte provázkem a opečte v kastrolu nebo pekáčku na oleji ze všech stran. Maso vyjměte a do výpeku dejte orestovat slaninu, přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky a orestujte ji. Pak přidejte cibuli na kostičky, orestujte ji dozlatova, přidejte cukr, který nechte zkaramelizovat. Nakonec přidejte hořčici, kterou též orestujte s plátky oloupaného citronu. Zalijte bílým vínem, které vyvařte.

2

Mezitím si vedle v rendlíku dejte vařit celý pepř, nové koření a bobkový list s trochou vody.

3

K zelenině vraťte opečené maso a podlijte ho hovězím vývarem a vývarem z koření.

4

Pomalu duste přikryté, až maso bude měkké, poté ho vyjměte. Přidejte smetanu a omáčku rozmixujte v mixéru a poté ji propasírujte přes jemný cedník. Dochuťte solí, cukrem a octem z bílého vína.

5

PRIMA TIP: Maso můžete špikovat, ale u loupané plece to není potřeba. Uvnitř svalu je silná šlacha, která ale kuchyňskou úpravou dokonale změkne.

6

Knedlíky: Toustový chleb nakrájejte na kostičky a v troubě usušte lehce dozlatova. Nechte vychladnout, zalijte mlékem, přistrouhejte muškátový ořech, přidejte najemno nasekanou petrželku, žloutky a krátce promíchejte. Pak nadvakrát přidejte vyšlehané bílky a opatrně zamíchejte. Směs dejte na potravinářskou fólii, vytvarujte knedlík, utáhněte, zabalte do fólie a pak ještě do alobalu.

7

Vařte ve vroucí vodě 25 minut a nebo na páře 30 minut.

8

Maso s omáčkou servírujte s knedlíkem, dozdobte brusinkami, případně lze dát vedle vyšlehanou smetanu navíc, kdyby si chtěl někdo omáčku více zjemnit.