Švestkové knedlíky s mákem

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 4
Švestkové knedlíky s mákem  Foto: Švestkové knedlíky s mákem Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Boj o to, z jakého těsta mají být ovocné knedlíky, nikdy neskončí. Nicméně u kombinace švestky–mák je bramborové těsto zcela úžasné. Špičkové trio!

Další neodolatelné recepty s mákem a švestkami najdete v podzimním čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 13. září:

Článek

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestrý podzim s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH nabízí téměř 80 nových receptů, které vás provedou pestrým obdobím podzimu. Najdete ho v prodeji už od středy 13. září!
Suroviny
  • Těsto:
    moučné brambory 500 g
  • hrubá mouka podle potřeby asi 150 g
  • vejce 1 ks
  • špetka soli
  • Náplň:
    vypeckované švestky asi 500 g
  • Dokončení:
    rozpuštěné máslo
  • mletý mák
  • cukr moučka nebo krupice
  • případně trochu mleté skořice
Postup
1

Brambory uvařte ve slupce doměkka a ještě horké je oloupejte. Jakmile to půjde, rozstrouhejte je najemno (pokud by brambory vystydly, těsto bude tuhé a těžké). Připravte si hrnec s vodou na vaření knedlíků a vodu lehce osolte.

2

Rozstrouhané brambory zpracujte s hrubou moukou, vejci a žloutkem na měkké vláčné těsto. Vodu v hrnci uveďte do varu. Z těsta rychle oddělujte kousky, v dlani jedné ruky je tvarujte do placiček a balte do nich půlky švestek tak, aby nikde nevykukovaly a aby bylo těsto stejnoměrně silné.

3

Knedlíky vkládejte do mírně vroucí vody a vařte je asi 8 minut. Zatímco se knedlíky vaří, na pánvi rozehřejte máslo a v misce smíchejte mák s cukrem. Hotové knedlíky důkladně obalujte v máku s cukrem a na talířích přelijte rozpuštěným máslem, případně lehce ochuceným skořicí.