Studená mrkvová polévka ovoněná citrusy

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 10–12
Mrkvová polévka ovoněná citrusy  Foto: Mrkvová polévka ovoněná citrusy Foto: archiv Nebespán

Kořeněné mrkvi výrazně prospěje spojení se svěžími citrusy, které polévce dají potřebný šmrnc. Můžete podávat jako překvapivý studený předkrm, ale pokud se potřebujete ohřát, můžete ji podávat i horkou.

„Tento pokrm je jednoduchý na přípravu a přitom má velice překvapivou, ale příjemnou chuť. Hodí se jako večeře do teplých dnů babího léta, stejně jako zajímavý předkrm či mezichod pro jakékoliv podzimní menu,“ říká François Thuille, francouzský šéfkuchař restaurace Nebespán v Kašperských Horách, který pro vás tento recept připravil.

Článek

Nejlepší recepty na krémové polévky Foto:

20 receptů pro milovníky krémových polévek

Krémové polévky jsou velmi oblíbené. Jejich hladivá struktura je zvláště v zimě vyloženě příjemná. Krémovou polévku lze připravit z mnoha druhů zeleniny nebo luštěnin, a...
Suroviny
  • mrkev, jemně nastrouhaná 2 kg
  • šťavnaté pomeranče (nejlépe bio) 4 ks
  • citrony 3 ks
  • voda 2,5 litru
  • sůl
  • mletý římský kmín
  • lístky čerstvé máty na ozdobu
Postup
1

Mrkev krátce uvařte ve vodě spolu s nastrouhanou kůrou z omytých pomerančů, přidejte špetku soli a trochu římského kmínu podle chuti a nechte celé trochu vychladnout.

2

Vymačkejte šťávu ze všech citrusů a přidejte ke zchladlé mrkvi (již nevařte).

3

Po částech vše rozmixujte dohladka v mixéru. Případně můžete ještě přidat do mixéru pár kostek ledu. Polévka by měla být studená. Ozdobte lístky čerstvé máty a podávejte.