Srolovaný chléb s pestem, olivami a česnekem

Doba přípravy: Nad 2 hodiny
Počet porcí: 1 chléb
Srolovaný chléb s pestem, olivami a česnekem  Foto: Srolovaný chléb s pestem, olivami a česnekem Foto: kuchařka Vychytaná pizza

Rotolo di pane con olive, aglio e basilica je italskou obdobu pikantního česnekového chleba, ale je mnohem lepší. Můžete použít obvyklé těsto na pizzu a obohatit ho o vejce.

Tence vyválené těsto potřené pestem a posypané zelenými olivami je srolováno tak, aby chléb vypadal jako dlouhá plněná roláda. Potom se nechá chléb znovu vykynout. Chléb je nahoře nasáklý olivovým olejem s česnekem a posypaný pecorinem a jeho vůně linoucí se z trouby je neodolatelná!

Článek

Rustikální bageta Foto:

Vyzkoušejte ty nejlepší recepty na domácí pečivo! Upečte si bagety, housky, placky, rohlíky...

Nejen chlebem živ je člověk! Pokud jste propadli domácímu pečení a užíváte si chuť i vůni čerstvě upečeného chleba, můžete se s našimi recepty posunout ještě dál a...
Suroviny
  • bazalkové (janovské) pesto
  • hladká mouka nebo italská mouka typu 00 500 g
  • cukr 1 lžička
  • jemná mořská sůl 1/2 lžičky
  • čerstvé droždí (nebo 1 balíček sušeného) 25 g
  • rozšlehané vejce 1 ks
  • teplá voda 350 ml
  • vypeckované a nahrubo nakrájené velké zelené olivy 200 g
  • nastrouhaný sýr pecorino nebo parmazán 200 g
  • olivový olej s česnekem 2–3 lžíce
  • mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • kámen na pečení nebo velký silný plech na pečení
  • lopata na pizzu nebo plech bez okrajů
Postup
1

Prosejte mouku, cukr a sůl do velké mísy a ve středu udělejte důlek. Rozdrobte do něj čerstvé droždí nebo přisypte sušené droždí. Míchejte, dokud se směs nebude podobat jemné strouhance. Přilijte rozšlehané vejce, olivový olej a teplou vodu a míchejte, dokud se ingredience nespojí. Hněťte těsto rázně 5 minut na pracovní ploše posypané moukou, dokud nebude hladké, jemné a pružné.

2

Potom ho dejte do mísy lehce vymazané olejem, přikryjte ho potravinářskou fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svou velikost (přibližně 1 ½ hodiny).

3

Vložte kámen na pečení nebo velký silný plech na spodní rošt trouby. Předehřejte troubu na 200 °C (plynovou troubu na stupeň 6).

4

Když je těsto vykynuté, přemístěte ho na pracovní plochu a potom ho rozválejte nebo roztáhněte přímo na papíru na pečení do co nejtenčího velkého obdélníku. Potřete těsto hojně pestem, nechte volný okraj široký 1 cm. Potom posypte olivami a 125 g pecorina. Ochuťte. Pomocí papíru na pečení srolujte těsto jako roládu. Rolujte z delší strany obdélníku. Přesuňte těsto na jiný papír na pečení tak, aby spoj byl na spodní straně. Potřete olivovým olejem s česnekem a posypte zbylým pecorinem.

5

Vsuňte chléb na lopatu na pizzu, nebo na plech bez okrajů. Po otevření dvířek trouby postupujte rychle. Vložte papír s chlebem na horký kámen na pečení nebo na plech.

6

Pečte 20 minut, potom opatrně vytáhněte papír na pečení zpod chleba. Pečte dalších 5 minut, dokud těsto nezezlátne a sýr se neroztaví. Vyjměte chléb z trouby a podávejte ho teplý (ne horký) nebo vychladlý rozkrájený na plátky.

Srolovaný chléb s pestem, olivami a česnekem  Foto: Srolovaný chléb s pestem, olivami a česnekem; foto: kuchařka Vychytaná pizza

Vychytaná pizza

Domácí klasická, sicilská a kvásková pizza, calzone a focaccia

kuchařka Vychytaná pizza Foto:

Maxine Clark

Pizza je nejoblíbenější fastfoodové jídlo na světě. Díky starým původním i moderním receptům, které jsou uvedeny v této knize, můžete ve své troubě připravit pizzu, calzone nebo focacciu, na které se člověku budou sbíhat sliny. Kromě toho můžete také připravit mnoho dalších výborných druhů italského pečiva.

Pro skutečné labužníky je pec na dřevo nutností, ale na přípravu skvělé pizzy všichni potřebují především základní kuchyňské náčiní, troubu – a své ruce! V knize jsou uvedeny důležité informace o pizze a základní postupy, jak ji připravit. Při čtení jistě pocítíte touhu upéct si vlastní. Kniha obsahuje podrobné pokyny pro přípravu základního těsta na pizzu, kváskového těsta a několika bezlepkových těst.

Vydalo nakladatelství Omega.

Recept

Pesto alla Genovese Foto:

Pesto alla Genovese – Janovské pesto

Typická specialita krásné oblasti Ligurie na severu Itálie je požitkem, který by si neměl nechat ujít žádný gurmán. Zdánlivě jednoduchý recept, ve kterém hraje hlavní roli...