Špenátový koláč jako sluníčko

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 1 koláč
Špenátový koláč jako sluníčko  Foto: Špenátový koláč jako sluníčko Foto: Marek Kučera

Vzhledem připomíná jarní slunce a z klasického italského koláče tak vznikne v téhle verzi cosi výjimečného – a o to přece jde.

Článek

Nadívaná jarní kuřátka ve špenátovém hnízdě Foto:

24 neodolatelných receptů s listovým špenátem

Listový špenát je k dostání celoročně, dobře se dá využít i špenát mražený, ale díky své zelené svěží barvě tak nějak nejlépe ladí s jarem. V mnoha receptech hraje hlavní...
Suroviny
  • Těsto:
  • zahřáté bílé víno 200 ml
  • sůl 2 lžičky
  • Náplň:
    čerstvý špenát 300 g
  • ricotta nebo jemný tvaroh 350 g
  • vejce 1 ks
  • nastrouhaný parmazán nebo Grana Padano 100 g
  • strouhanka na zahuštění
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Promíchejte všechny přísady na těsto, až bude stejnorodé a hladké. Vytvarujte ho do koule a zabalte do fólie. Dejte stranou.

2

Špenát krátce povařte ve vroucí osolené vodě, jen aby zavadl. Nechte ho okapat, vymačkejte z něj přebytečnou vodu a nasekejte ho. Pak ho promíchejte s ricottou, vejcem, nastrouhaným sýrem, solí a pepřem, až vznikne hladká směs.

3

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozdělte na dva díly a rozválejte je na kulaté placky o průměru 30 cm. Jedno kolo těsta položte na pečicí papír a posypte ho strouhankou.

4

Doprostřed těsta dejte část náplně a zbylou náplň rozestřete okolo okraje těsta tak, aby u samotného okraje a okolo náplně ve středu bylo těsto volné.

5

Zakryjte druhou plackou těsta, okraje navlhčete a pomocí obrácené vidličky dobře přitiskněte k sobě. Na náplň ve středu těsta položte obrácenou misku jako vodítko a těsto okolo ní celé propíchejte vidličkou. K takto naznačenému kruhu těsto nakrojte ve 3cm intervalech.

6

Rozkrojené dílky těsta přetočte o 90°. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte ho asi 30 minut, až zezlátne.

Špenátový koláč jako sluníčko  Foto: Špenátový koláč jako sluníčko; foto: Marek Kučera

Článek

Tymiánový quiche s cibulí na víně a medu Foto:

23 báječných receptů na quiche a slané koláče

Původem francouzské slané koláče jsou oblíbené nejen ve své domovině. Ideální jídlo na večírek, dětské párty nebo na piknik má mnoho variant, s kterými se dá úspěšně...