Špenát z kopřiv

Doba přípravy: Do 10 minut
Počet porcí: 2
Špenát z kopřiv  Foto: Špenát z kopřiv Foto: Hodně domácí

Užijte si naplno krátkou sezonu, kdy se dají nasbírat mladé výhonky kopřiv, a připravte si z nich výtečný "špenát". Je pikantní (a pozor, kopřivy po spaření už nepálí), jemný a opravdu výborný. Kopřivy spařte, rozmixujte, dejte do mrazáku a můžete mít tuhle zdravou lahůdku na stole celý rok.

Kopřiva roste celoročně, ale teď na jaře je vhodné ji sbírat, dokud ještě nekvete. Sbírejte mladé výhonky, vrcholky cca 10 cm. Kopřiva patří k našim nejznámějším a nejúčinnějším léčivým bylinám, kořenem počínaje přes stonek, listy až ke květům je léčivá. Čistí krev, působí antisepticky, obsahuje železo, má využití i v kosmetice. Někdy si ani neuvědomujeme, kolik různých bylin kolem nás roste a my kolem nich chodíme bez povšimnutí. Škoda, protože kopřiva by si naši pozornost zasloužila.

Článek

Pohrajte si s kopřivou  Foto:

Pohrajte si s kopřivou

Buďte letos kreativní a zkuste z kopřiv něco jiného než jen velikonoční nádivku.
Suroviny
  • čerstvé mladé kopřivy 1 velká plná mísa
  • vejce 2 ks
  • cibule 1 ks
  • česnek 1–2 stroužky
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • mleté nové koření
  • nastrouhaný parmazán
  • sladká smetana nebo šlehačka
  • lahůdkové droždí (nemusí být)
Postup
1

Budete potřebovat velkou mísu nasbíraných kopřiv. Ty nejprve povařte pár minut ve vodě. Odvar z nich nevylévejte! Hodí se třeba na oplach vlasů po umytí, popřípadě zamrazte a použijte jako vývar do zeleninové polévky.

2

Na oleji zpěňte cibuli a přidejte spařené kopřivy, podlijte troškou vývaru z nich, osolte, přidejte nakrájený česnek podle chuti, nové koření a chvilku povařte.

3

Vše rozmixujte, dochuťte lahůdkovým droždím, smetanou, pepřem a na závěr vmíchejte dvě rozšlehaná vejce a strouhaný parmazán.

4

Podávejte s uvařenými bramborami a sázeným vejcem nebo klasicky jako přílohu k masové pečínce nebo plněným knedlíkům.