Španělská česnečka “Sopa de ajo” se ztraceným vejcem

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 5
Španělská česnečka “Sopa de ajo” se ztraceným vejcem Foto: Španělská česnečka “Sopa de ajo” se ztraceným vejcemFoto: Darina Křivánková

Česnečka je považována za dokonalý lék na nachlazení, ale i kocovinu. Španělská verze je stejně řízná a díky chorizu a mleté paprice i krásně barevná a voňavá.

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Suroviny
  • chorizo 100 g
  • sušená šunka (jamon serrano) 100 g
  • bílý chleba 200 g
  • cibule 1 ks
  • česnek 10 stroužků
  • sladká mletá paprika (nejlépe uzená) 1–2 lžíce
  • drcené sušené chilli papričky podle chuti
  • drůbeží nebo hovězí vývar 1,5 litru
  • hladkolistá petržel 1 snítka
  • olivový olej 2–3 lžíce
  • pečivo k podávání
Postup
1

Chorizo, šunku i chleba nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej a přidejte chorizo a smažte jej, dokud se nezačne mírně zbarvovat, přidejte jemně nasekanou cibulku a počkejte, až zesklovatí, poté přihoďte šunku, plátky česneku, kostičky chleba a vše ještě chvíli smažte.

2

Přisypte mletou papriku a případně taky chilli, krátce prohřejte a přilijte vývar, polévku asi 20 minut povařte.

3

Dochuťte solí a pepřem a listovou petrželkou.