Špaldový chlebíček s banány a borůvkami

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Počet porcí: 1 bochník
Špaldový chlebíček s banány a borůvkami  Foto: Špaldový chlebíček s banány a borůvkami Foto: kuchařka Pravé a lahodné jídlo

Vláčný banánový chlebíček se doslazuje přírodními cukry, které jsou v banánech a borůvkách, a trochou medu. Žádaný nízký glykemický index má med květový. Borůvky svoji barvu získaly díky pigmentům anthokyaninů. Tyto fytoživiny fungují jako silné antioxidanty a mají i protizánětlivé účinky.

Článek

Banánový chlebíček  Foto:

Využijte přezrálé banány a upečte si banánový chlebíček! Máme pro vás 7 skvělých receptů!

Tento báječný dezert je oblíbený na celém světě. I v Čechách už si našel své příznivce, ale nejvíc fanoušků má určitě v USA, Austrálii, na Novém Zélandu, ve Velké Británii...
Suroviny
  • olivový olej na vymazání formy
  • mletá skořice 2 lžičky
  • jedlá soda 1,5 lžičky
  • čerstvé nebo mražené borůvky 100 g
  • zralé banány 3 ks
  • vejce 3 ks
  • květový med nebo javorový sirup 90 g
  • makadamový olej 60 ml
  • přírodní vanilkový extrakt nebo dřeň 1 lžička
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C a pekáč o rozměrech 10 x 20 cm vymažte olejem. Dno a strany vyložte pečicím papírem tak, aby papír přesahoval okraje.

2

Do velké mísy prosejte mouku, promíchejte se skořicí, sodou, vločkami a borůvkami. Nepropadnou se tak při pečení na dno. Uprostřed vytvořte důlek.

3

Banán rozmačkejte vidličkou a zlehka prošlehejte nebo promíchejte s vejcem, medem, olejem a vanilkou. Směs vlijte do důlku v mouce a hněťte, až se vše dobře spojí. Těsto rozetřete rovnoměrně do pekáče a uhlaďte povrch lžící. Pečte 55 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde ven suchá či jen s pár vlhkými drobečky. Pokud chlebíček příliš rychle tmavne, zakryjte ho alobalem. Upečený chlebíček vyjměte, nechte 5 minut stát a pak ho vyklopte na mřížku a nechte zchladnout.