Špagety s chřestem a krevetami

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Špagety s chřestem a krevetami Foto: Špagety s chřestem a krevetamiFoto: All

V chřestové sezoně se využití chřestu do těstovin rozhodně nabízí. Tentokrát můžete vsadit na kombinaci s krevetami a voňavou petrželkou!

Článek

Parádní recepty na milované špagety Foto:

16 parádních receptů na oblíbené špagety

Ačkoliv je druhů těstovin nepřeberné množství, jeden druh z nich nepokrytě vyčnívá. Špagety neboli spaghetti, pokud chcete ctít italský původ, jsou zkrátka nepřekonatelné.
Suroviny
  • špagety 230 g
  • chřest, omytý 1 svazek (cca 500 g)
  • máslo 3 lžíce
  • olivový olej 3 lžíce
  • česnek, prolisovaný 4 stroužky
  • čerstvé krevety, oloupané a očištěné cca 500 g
  • sůl, pepř
  • čerstvá šťáva z citronu 1/4 hrnku
  • čerstvá petrželka, najemno nakrájená 1/3 hrnku
  • strouhaná citronová kůra 1 lžíce
  • strouhaný parmazán
Postup
1

Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte lžíci soli a olivového oleje. Uvařte špagety podle návodu – al dente. Po uvaření špagety slijte, vraťte do hrnce a zakryjte, aby zůstaly teplé.

2

Mezitím si připravte ostatní ingredience: seřízněte konce chřestu, oloupejte a rozkrájejte na tři části.

3

Větší pánev dejte na plotnu, přidejte lžíci olivového oleje a lžíci másla. Přisypejte chřest, dochuťte solí, pepřem a vařte odkryté asi 5 minut, chřest by měl být měkčí, ale stále lehce křupavý. Vyndejte z pánve.

4

Ve stejné pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a 2 lžíce másla. Jakmile je máslo rozpuštěné, přidejte česnek a restujte asi 1 minutu.

5

Přidejte krevety, dochuťte solí, pepřem a restujte dorůžova. Přilijte 1/4 hrnku citronové šťávy, petrželku, kůru a promíchejte. Vypněte hořák, vraťte uvařené špagety, chřest a promíchejte. Podávejte zasypené parmazánem.