Smažené nudle s kuřecím masem

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Smažené nudle s kuřecím masem  Foto: Smažené nudle s kuřecím masem Foto: Vietnamská kuchyně - Lehce a hravě s Vietem

Mì xào thịt gà – klasika asijské kuchyně, která zdomácněla v celé jihovýchodní Asii. Raději zvolte silnější nudle, které se při smažení méně trhají a nechytají se na pánev. Ale mohu doporučit i nudle z instantní polévky. Doma jsme je s úspěchem používali v době, kdy se jiné nudle sehnat nedaly.

Suroviny
  • pšeničné nudle 3/4 balení (asi 350 g)
  • mrkev 1 ks
  • cibule 1 ks
  • červená paprika 1 ks
  • fazolové lusky 1 hrnek
  • jarní cibulka 2 ks
  • houby šitaké 5–6 ks
  • Jidášovo ucho (houba) 2–3 ks
  • olej na smažení 3 lžíce
  • sůl 1 lžička
  • Tmavá omáčka:
    rybí omáčka 2 lžičky
  • ústřicová omáčka 2 lžičky
  • světlá sojová omáčka 2 lžíce
  • tmavá sójová omáčka 2 lžičky
  • sezamový olej 2 lžičky
  • cukr 2 lžičky
  • čerstvý koriandr na ozdobu
Postup
1

Kuřecí maso nakrájejte na tenké plátečky a osolte. Nudle vhoďte do vroucí vody a nechte 1 minutu vařit (instantní nudle jen namočte ve studené vodě). Sceďte a nechte okapat.

2

Jidášovo ucho a šítaké namočte, aby změkly. Cibuli nakrájejte na měsíčky, papriku, mrkev, jarní cibulku a houby na nudličky. Fazolky pokrájejte zešikma na proužky.

3

V misce smíchjete omáčky, sezamový olej a cukr. Nechte cukr rozpustit a dejte stranou na později.

4

Ve woku nebo v hlubší pánvi rozpalte 1 lžíci oleje a zprudka orestujte kuřecí maso, aby se zatáhlo. Pak ho vyndejte do misky a dejte stranou.

5

Do woku dolijte 2 lžíce oleje, opět rozpálte a postupně vkládejte zeleninu – od nejtvrdší po nejměkčí. Mrkev, cibuli, fazolky, houby, papriku a na závěr jarní cibulku. Vše zprudka orestujte. Přidejte nudle a kuřecí maso a chvíli restujte. Zalijte tmavou omáčkou a restujte, aby se nudle v omáčce dobře obalily. Nakonec zakápněte citronovou šťávou a ještě lehce prohoďte.

6

Dozdobte koriandrem a podávejte.