Slaný koláč s chutí anglické snídaně

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Počet porcí: 6
Slaný koláč s chutí anglické snídaně  Foto: Slaný koláč s chutí anglické snídaně Foto: Vejce na 100 způsobů

Spojte všechny chutě tradiční anglické snídaně do jediného slaného koláče, upečte si ho den předem a máte se na co těšit hned po probuzení. A kdyby náhodou zbyl, snadno si ho vezmete s sebou do práce nebo do školy.

Nové originální recepty, v kterých hraje hlavní roli vejce, najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Suroviny
Postup
1

Troubu předehřejte na 200 °C. Mouku prosejte do mísy a promíchejte s hořčičným práškem. Rozkrájejte do ní máslo, promíchejte ho nožem a zpracujte do konzistence drobenky. Práci vám usnadní kuchyňský robot. Přidejte vejce a zlehka hněťte, až vznikne hladké těsto. Vytvarujte z něj kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do lednice.

2

Do předehřáté trouby vložte pekáček s párky a pečte je 10 minut. Mezitím přepulte rajčata a houby. Vložte je k párkům, přidejte slaninu, zakápněte olivovým olejem a pečte 15–20 minut.

3

Na lehce pomoučené ploše vyválejte těsto zhruba na 3mm plát. Koláčovou formu s volným dnem o průměru 25 cm vymažte máslem, vysypte moukou a vyložte těstem. Přitlačte ho do rohů. Vyložte pečicím papírem, zatižte ho fazolemi a vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 8 minut, sejměte papír s fazolemi, vraťte koláč do trouby, teplotu snižte na 150 °C a pečte ještě 2–3 minuty, než dokončíte náplň.

4

Párky nakrájejte na kolečka. V misce promíchejte crème fraîche, vejce a hořčičný prášek. Na korpus rozdělte párky, zeleninu a slaninu, přelijte vaječnou směsí, promíchejte a pečte ještě 30–35 minut dozlatova.

5

Troubu vypněte, otevřete a nechte v ní koláč mírně zchladnout – zhruba 15 minut.

Slaný koláč s chutí anglické snídaně  Foto: Slaný koláč s chutí anglické snídaně; foto: Vejce na 100 způsobů

Vejce na sto způsobů

Vejce na 100 způsobů Foto:

Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.

Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.

Vydalo nakladatelství Omega.

Článek

Tymiánový quiche s cibulí na víně a medu Foto:

23 báječných receptů na quiche a slané koláče

Původem francouzské slané koláče jsou oblíbené nejen ve své domovině. Ideální jídlo na večírek, dětské párty nebo na piknik má mnoho variant, s kterými se dá úspěšně...