Slaný koláč s čekankou a sardinkami

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Počet porcí: 1 koláč
Slaný koláč s čekankou a sardinkami  Foto: Slaný koláč s čekankou a sardinkami Foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka

Slané koláče jsou velmi vděčné pohoštění. Hodí se na večírek, ale i jako rodinná večeře, zbytek si můžete dát k snídani nebo zabalit do krabičky do práce. Naplnit ho lze mnoha různými ingrediencemi a Karolína Kamberská se s námi podělila o nevšední, ale velmi chutnou kombinaci.

Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!

Suroviny
  • Těsto:
    hladká mouka 250 g + na podsypání
  • máslo 120 g
  • vejce 1 ks
  • sůl 1/2 lžičky
  • studená voda 2 lžíce
  • Náplň:
    feta 150 g
  • sardinky 100 g
  • čekankové puky (bílé) 2 ks
  • baby špenát 1 hrst
  • vejce 3 ks
  • smetana 100 ml
  • hořčice 1 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • čerstvý tymián na ozdobu
  • Salát:
  • hrubozrnná hořčice 1 lžíce
  • med 1 lžíce
  • česnek, rozdrcený 1 stroužek
  • vinný ocet 3 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • mix opraných salátových lístků
Postup
1

Mouku dejte na vál a uprostřed ní vytvořte důlek. Do něj nakrájejte máslo, rozklepněte vajíčko, přidejte sůl a vodu. Vše promíchejte nejprve nožem a když máte těsto ve formě drobenky, i rukama. Zpracujte do hladké koule, zabalte ji do potravinové fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.

2

Sardinky očistěte – odkrojte z nich všechno, co nechcete jíst (hlavičky, ocasy, případně i páteř, pokud jsou větší). Očistěte i čekankové puky – odstraňte dřevnatou dolní část a případné povadlé listy, pak čekanku opláchněte, nechte okapat a pokrájejte na cca 1 cm široké proužky. Pokud je to třeba, operte a nechte okapat i lístky baby špenátu.

3

Troubu rozpalte na 160 °C (horkovzduch) nebo na 180 °C (klasické pečení).

4

Těsto rozválejte na velikost o trochu větší, než je koláčová forma, aby se dal vytvořit zvýšený okraj. Pak těsto vložte do formy a upravte okraj. Fetu nakrájejte na kostičky o hraně cca 1 cm. Těsto pak poklaďte kostkami fety, kousky čekanky a špenátu a paprskovitě rozložte sardinky. Smíchejte si ve velkém hrnku vajíčka, smetanu, hořčici, sůl, pepř a muškátový oříšek. Tuto směs pak rovnoměrně nalijte na koláč a ještě lžící trochu upravte, aby byla rovnoměrně rozprostřená. Pečte dozlatova, bude to trvat cca 45 minut.

5

Mezitím si připravte salát. V misce dobře prošlehejte všechny ingredience na zálivku a těsně před podáváním promíchejte se salátovými lístky.

6

Jednotlivé řezy na talíři ozdobte lístečky čerstvého tymiánu a podávejte s listovým salátem.