Segedínský guláš

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Počet porcí: 4
Segedínský guláš Foto: Segedínský gulášFoto: Kuchařka pro dceru

Sebevědomí závratně roste při pomyšlení, že dokážete bez velké dřiny udělat velký hrnec báječného jídla. A právě kotel výborného guláše ve vás zaručeně probudí pocit nadvlády nad vlastní kuchyní :)

Suroviny
Postup
1

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kousky. Maso opláchněte pod studenou tekoucí vodou, nechte okapat nebo osušte papírovou utěrkou a pokrájejte na kostky o velikosti přibližně 2 centimetry. Dejte vařit ½ l vody.

2

Začněte rozehřívat sádlo ve velkém hrnci (nedočkavý kuchtík sáhne rovnou po papiňáku), jakmile se rozpustí, přidejte cibuli a při střední teplotě ji 2 minuty za stálého míchání vařečkou poduste. Zvyšte teplotu na maximum a přidejte maso. Míchejte, dokud maso nepustí šťávu, a pak ještě dál, dokud se tekutina neodpaří. Jakmile se maso po vypaření tekutiny opět začne smažit, nechte ho zezlátnout a odstavte z vařiče.

3

Do hrnce přidejte kmín a mletou papriku a promíchejte, aby se všechna paprika rozpustila v tuku. Zalijte horkou vodou tak, aby maso bylo sotva ponořené, promíchejte, vraťte na plotýnku a při velmi mírné teplotě pozvolna duste zakryté nejméně 1 hodinu téměř doměkka. V tlakovém hrnci počítejte s přibližně 20 minutami, přesný údaj naleznete v příslušné příručce ke svému hrnci.

4

Zelí nasypte do cedníku a pod studenou tekoucí vodou krátce propláchněte, zbavíte ho tak přílišné kyselosti. Tlakem ruky zbavte zelí přebytečné vody a na velkém kuchyňském prkénku ho pokrájejte co 2 centimetry. Přidejte zelí do hrnce k masu a společně duste ještě 15 minut, dokud nebude měkké i zelí.

5

Do hotového guláše vmíchejte kysanou smetanu a už nevařte. Jinou možností, jak zahustit a zároveň zjemnit segedínský guláš, je použít obyčejnou smetanou na vaření a lžíci hladké mouky. Mouku dobře rozmíchejte ve smetaně a přes malý cedníček nalijte do vroucího guláše. Okamžitě rozmíchejte v guláši a ještě 10 minut provařujte při mírné teplotě, občas zamíchejte. Podávejte s knedlíkem.