Sardenaira

Doba přípravy: Do 2 hodin
Počet porcí: 10
Sardenaira  Foto: Sardenaira Foto: kuchařka Vychytaná pizza

Tato ligurská focaccia, která úžasně chutná, má náplň z rajčatové omáčky, slaných ančoviček nebo slaných sardinek (odtud pochází její název) a celých změklých stroužků česneku. Je to dokonalé jídlo k posezení venku, podává se v tenkých plátcích s vychlazeným vínem nebo pivem.

Článek

Domácí pizza  Foto:

20x oblíbená pizza v různých provedeních

Pizza se v průběhu staletí stala skutečným fenoménem a je to jedno z jídel, o kterých lze říct, že je oblíbená na celém světě! Pečená placka z jednoduchého těsta obložená...
Suroviny
  • 25 g čerstvého droždí, nebo 1 balíček sušeného droždí
  • cukr krupice 1/2 lžičky
  • teplé mléko 150 ml
  • hladká mouka nebo italská mouka typu 00 500 g
  • teplá voda 90 ml
  • cibule nakrájená na tenké plátky 2 ks
  • oloupaná a nakrájená velmi zralá rajčata (nebo konzervovaná) 1 kg
  • ančovičky nebo sardinky naložené v soli 100 g
  • neloupané stroužky česneku 12 ks nebo více
  • vypeckované malé černé olivy 100 g nebo více
  • sušené oregano 1 lžíce
  • mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • čerstvé oregano na ozdobu
  • obdélníkový plech na pečení o velikosti 28 x 43 cm, hluboký přibližně 2,5 cm a vymazaný olejem
Postup
1

V míse smíchejte čerstvé droždí s cukrem a vmíchejte je do teplého mléka. Počkejte 10 minut, dokud směs nezačne pěnit. U jiného druhu droždí se řiďte pokyny výrobce.

2

Prosejte mouku s 1 lžičkou soli do velké mísy a udělejte ve středu důlek. Nalijte do něj směs s droždím, 60 ml / 4 lžíce olivového oleje a teplou vodu. Vše smíchejte nožem se zakulacenou špičkou. Potom rukama zpracovávejte těsto, dokud se suroviny nespojí. Pak těsto vyklopte na pracovní plochu, která je lehce poprášena moukou. Omyjte si ruce a osušte je. Hněťte těsto rázně 10–15 minut, dokud nebude hladké, lesklé a pružné. Snažte se nepřidávat další mouku – vlhčí těsto je lepší. Jestliže se těsto lepí, neposypte moukou těsto, ale ruce. Těsto by mělo být docela poddajné. Jestliže je těsto příliš řídké, aby se s ním dalo pracovat, vhněťte do něj trochu další mouky.

3

Abyste si ověřili, že je těsto hotové, vyválejte ho do tvaru tlustého salámu. Vezměte ho za konce, zvedněte a natahujte do stran – mělo by to jít docela snadno. Jestliže tomu tak není, je třeba těsto dále hníst. Vytvarujte těsto do souměrného bochánku. Dejte do mísy vymazané olejem a přikryjte potravinářskou fólií, nebo vlhkou utěrkou a nechte kynout na teplém místě, kde není průvan, dokud se jeho velikost nezdvojnásobí (přibližně 1½ hodiny).

4

Ve velkém rendlíku rozehřejte zbylý olivový olej. Přidejte cibuli a smažte ji přibližně 10 minut, dokud nezačne měknout a nezačne měnit barvu. Přidejte rajčata a smažte je, dokud se nerozpadnou a nevytvoří se z nich hustá omáčka. Mezitím rozpulte ančovičky, odstraňte z nich páteř, opláchněte je a nakrájejte nahrubo. Přimíchejte je do omáčky. Ochuťte.

5

Předehřejte troubu na 180 °C (plynovou troubu na stupeň 4). Vyklopte těsto a lehce prohněťte. Potom ho roztáhněte na připravený plech a vytlačte jej až k okrajům. Na těsto rozetřete omáčku, rozložte celé stroužky česneku a olivy a potom posypte oreganem. Pokapejte trochou olivového oleje a pečte přibližně 1 hodinu, dokud těsto nezezlátne. Podávejte nakrájené na části – horké, teplé nebo vychladlé a posypané čerstvým oreganem.