Sardenaira

Doba přípravy: Do 2 hodin
Počet porcí: 10
Sardenaira  Foto: Sardenaira Foto: kuchařka Vychytaná pizza

Tato ligurská focaccia, která úžasně chutná, má náplň z rajčatové omáčky, slaných ančoviček nebo slaných sardinek (odtud pochází její název) a celých změklých stroužků česneku. Je to dokonalé jídlo k posezení venku, podává se v tenkých plátcích s vychlazeným vínem nebo pivem.

Článek

Domácí pizza  Foto:

20x oblíbená pizza v různých provedeních

Pizza se v průběhu staletí stala skutečným fenoménem a je to jedno z jídel, o kterých lze říct, že je oblíbená na celém světě! Pečená placka z jednoduchého těsta obložená...
Suroviny
  • 25 g čerstvého droždí, nebo 1 balíček sušeného droždí
  • cukr krupice 1/2 lžičky
  • teplé mléko 150 ml
  • hladká mouka nebo italská mouka typu 00 500 g
  • teplá voda 90 ml
  • cibule nakrájená na tenké plátky 2 ks
  • oloupaná a nakrájená velmi zralá rajčata (nebo konzervovaná) 1 kg
  • ančovičky nebo sardinky naložené v soli 100 g
  • neloupané stroužky česneku 12 ks nebo více
  • vypeckované malé černé olivy 100 g nebo více
  • sušené oregano 1 lžíce
  • mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • čerstvé oregano na ozdobu
  • obdélníkový plech na pečení o velikosti 28 x 43 cm, hluboký přibližně 2,5 cm a vymazaný olejem
Postup
1

V míse smíchejte čerstvé droždí s cukrem a vmíchejte je do teplého mléka. Počkejte 10 minut, dokud směs nezačne pěnit. U jiného druhu droždí se řiďte pokyny výrobce.

2

Prosejte mouku s 1 lžičkou soli do velké mísy a udělejte ve středu důlek. Nalijte do něj směs s droždím, 60 ml / 4 lžíce olivového oleje a teplou vodu. Vše smíchejte nožem se zakulacenou špičkou. Potom rukama zpracovávejte těsto, dokud se suroviny nespojí. Pak těsto vyklopte na pracovní plochu, která je lehce poprášena moukou. Omyjte si ruce a osušte je. Hněťte těsto rázně 10–15 minut, dokud nebude hladké, lesklé a pružné. Snažte se nepřidávat další mouku – vlhčí těsto je lepší. Jestliže se těsto lepí, neposypte moukou těsto, ale ruce. Těsto by mělo být docela poddajné. Jestliže je těsto příliš řídké, aby se s ním dalo pracovat, vhněťte do něj trochu další mouky.

3

Abyste si ověřili, že je těsto hotové, vyválejte ho do tvaru tlustého salámu. Vezměte ho za konce, zvedněte a natahujte do stran – mělo by to jít docela snadno. Jestliže tomu tak není, je třeba těsto dále hníst. Vytvarujte těsto do souměrného bochánku. Dejte do mísy vymazané olejem a přikryjte potravinářskou fólií, nebo vlhkou utěrkou a nechte kynout na teplém místě, kde není průvan, dokud se jeho velikost nezdvojnásobí (přibližně 1½ hodiny).

4

Ve velkém rendlíku rozehřejte zbylý olivový olej. Přidejte cibuli a smažte ji přibližně 10 minut, dokud nezačne měknout a nezačne měnit barvu. Přidejte rajčata a smažte je, dokud se nerozpadnou a nevytvoří se z nich hustá omáčka. Mezitím rozpulte ančovičky, odstraňte z nich páteř, opláchněte je a nakrájejte nahrubo. Přimíchejte je do omáčky. Ochuťte.

5

Předehřejte troubu na 180 °C (plynovou troubu na stupeň 4). Vyklopte těsto a lehce prohněťte. Potom ho roztáhněte na připravený plech a vytlačte jej až k okrajům. Na těsto rozetřete omáčku, rozložte celé stroužky česneku a olivy a potom posypte oreganem. Pokapejte trochou olivového oleje a pečte přibližně 1 hodinu, dokud těsto nezezlátne. Podávejte nakrájené na části – horké, teplé nebo vychladlé a posypané čerstvým oreganem.

Sardenaira  Foto: Sardenaira; foto: kuchařka Vychytaná pizza

Vychytaná pizza

Domácí klasická, sicilská a kvásková pizza, calzone a focaccia

kuchařka Vychytaná pizza Foto:

Maxine Clark

Pizza je nejoblíbenější fastfoodové jídlo na světě. Díky starým původním i moderním receptům, které jsou uvedeny v této knize, můžete ve své troubě připravit pizzu, calzone nebo focacciu, na které se člověku budou sbíhat sliny. Kromě toho můžete také připravit mnoho dalších výborných druhů italského pečiva.

Pro skutečné labužníky je pec na dřevo nutností, ale na přípravu skvělé pizzy všichni potřebují především základní kuchyňské náčiní, troubu – a své ruce! V knize jsou uvedeny důležité informace o pizze a základní postupy, jak ji připravit. Při čtení jistě pocítíte touhu upéct si vlastní. Kniha obsahuje podrobné pokyny pro přípravu základního těsta na pizzu, kváskového těsta a několika bezlepkových těst.

Vydalo nakladatelství Omega.