Salát z marocké čočky s květákovým kuskusem

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 6
Salát z marocké čočky s květákovým kuskusem Foto: Salát z marocké čočky s květákovým kuskusemFoto: Běhejte rychle. Jezte pomalu.

Květákový kuskus je skvělá varianta, pokud nemůžete lepek nebo chcete odlehčit jídelníček od zbytečných sacharidů. V kombinaci s čočkou a zeleninou vznikne výtečný a vydatný salát, který se hodí jako lehká večeře a zbytek si můžete zabalit druhý den do krabičky k obědu.

Článek

Salát ze zelené čočky Foto:

22 nejlepších receptů s čočkou

Luštěniny patří mezi velmi zdravé potraviny, které by měl do jídelníčku zařadit každý. Obsahují spoustu zdraví prospěšných látek a jsou i významným zdrojem bílkovin....
Suroviny
  • střední mrkev, oloupaná a nastrouhaná 3 ks
  • sekaný kadeřávek bez řapíků 2 šálky
  • sekané pražené pistácie nebo mandle 1/2 šálku
  • sekané sušené meruňky 1/2 šálku
  • sekané olivy kalamata bez pecky 1/4 šálku
  • koření ras el hanout (marocká směs) 1 lžíce
  • suchá zelená čočka, přebraná a propláchnutá 1 šálek
  • jemná mořská sůl 1/2 lžičky
  • květákový "kuskus" 5 šálků
  • NEBO 1 šálek neuvařeného kuskusu (připraveného podle návodu na obalu)
  • zálivka vinaigrette z olivového oleje, jablečného octa a dijonské hořčice
Postup
1

Čočku dejte do středního rendlíku, přidejte sůl a zalijte vodou tak, aby hladina sahala 5 cm nad čočku. Na silném ohni přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a na mírném ohni vařte, dokud čočka nezměkne – nesmí však být ani příliš rozbředlá. Trvá to 25 až 30 minut. Slijte, odstavte stranou a nechte vychladnout.

2

Mrkev, kadeřávek, ořechy, meruňky, olivy a koření ras el hanout dejte do velké salátové mísy. Přidejte kuskus a čočku a dobře promíchejte. Přidejte dvě třetiny dresinku, promíchejte a ochutnejte. Pokud je třeba, přidejte dresink.

3

Salát přikryjte a nechte vychladit v ledničce alespoň 30 minut nebo dokud jej nebudete chtít servírovat.

PRIMA TIPY:

• Čočku vařte s kouskem řasy kombu velkým asi 2,5 cm – obohatíte ji o minerály a bude lépe stravitelná.

• Pokud chcete ušetřit čas, nekrájejte jednotlivé suroviny ručně a nechte za sebe pracovat kuchyňský robot nebo vysokorychlostní mixér. Každou přísadu můžete zpracovávat samostatně, dokud nebude nasekaná na jemno.

• Připravte si vlastní směs marockého koření. Lžíci koření ras el hanout nahraďte směsí 1 lžičky mletého římského kmínu, 1 lžičky kurkumy, 1 lžičky mleté skořice a ¼ lžičky čerstvě mletého pepře.

• Květákový kuskus vyrobíte tak, že růžičky květáku nasekáte ve food processoru na drobná zrnka. Poté je můžete nechat lehce změknout v mikrovlnce nebo pár minut na pařáčku v hrnci s trochou vody a pokličkou.

Běhejte rychle, jezte pomalu

Běhejte rychle. Jezte pomalu. Foto:

Shalane Flanaganová; Elyse Kopecky

Úspěšná maratonská běžkyně a zkušená šéfkuchařka spojily své síly. Shalane Flanaganová a Elyse Kopecky jsou nejen dlouholetými kamarádkami, ale také autorkami společné kuchařky, která změní váš pohled na sportovní výživu. Zapomeňte na počítání kalorií, na posedlost zvýšenou konzumací bílkovin i na to, že tuk je váš nepřítel. Omezovat se dietou totiž opravdu neprospívá vašemu zdraví ani výkonnosti. Autorky vám dokážou, že tvrdý trénink výborně doplní výživné labužnické pokrmy, které vás přirozeně dostanou do špičkové formy. Kniha obsahuje více než stovku lákavých receptů na kvalitní jídla pro celý den, ale nechybí ani zajímavé postřehy a znalosti z oblasti výživy a příběhy plné inspirace. Všechny recepty jsou poctivě ověřené v praxi a jistě je ocení každý sportovec, který stojí o skvělý výkon, dobré zdraví a jedinečné labužnické zážitky. Vrcholový sport a vynikající jídlo mají jít ruku v ruce. Rozmazlujte se výtečnými pokrmy a projezte se ke skvělé kondici!

Vydalo nakladatelství Jota.