Salát z marocké čočky s květákovým kuskusem

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 6
Salát z marocké čočky s květákovým kuskusem Foto: Salát z marocké čočky s květákovým kuskusemFoto: Běhejte rychle. Jezte pomalu.

Květákový kuskus je skvělá varianta, pokud nemůžete lepek nebo chcete odlehčit jídelníček od zbytečných sacharidů. V kombinaci s čočkou a zeleninou vznikne výtečný a vydatný salát, který se hodí jako lehká večeře a zbytek si můžete zabalit druhý den do krabičky k obědu.

Článek

Salát ze zelené čočky Foto:

22 nejlepších receptů s čočkou

Luštěniny patří mezi velmi zdravé potraviny, které by měl do jídelníčku zařadit každý. Obsahují spoustu zdraví prospěšných látek a jsou i významným zdrojem bílkovin....
Suroviny
  • střední mrkev, oloupaná a nastrouhaná 3 ks
  • sekaný kadeřávek bez řapíků 2 šálky
  • sekané pražené pistácie nebo mandle 1/2 šálku
  • sekané sušené meruňky 1/2 šálku
  • sekané olivy kalamata bez pecky 1/4 šálku
  • koření ras el hanout (marocká směs) 1 lžíce
  • suchá zelená čočka, přebraná a propláchnutá 1 šálek
  • jemná mořská sůl 1/2 lžičky
  • květákový "kuskus" 5 šálků
  • NEBO 1 šálek neuvařeného kuskusu (připraveného podle návodu na obalu)
  • zálivka vinaigrette z olivového oleje, jablečného octa a dijonské hořčice
Postup
1

Čočku dejte do středního rendlíku, přidejte sůl a zalijte vodou tak, aby hladina sahala 5 cm nad čočku. Na silném ohni přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a na mírném ohni vařte, dokud čočka nezměkne – nesmí však být ani příliš rozbředlá. Trvá to 25 až 30 minut. Slijte, odstavte stranou a nechte vychladnout.

2

Mrkev, kadeřávek, ořechy, meruňky, olivy a koření ras el hanout dejte do velké salátové mísy. Přidejte kuskus a čočku a dobře promíchejte. Přidejte dvě třetiny dresinku, promíchejte a ochutnejte. Pokud je třeba, přidejte dresink.

3

Salát přikryjte a nechte vychladit v ledničce alespoň 30 minut nebo dokud jej nebudete chtít servírovat.