Salát se syrovou cuketou, rukolou a chilli pestem

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Salát se syrovou cuketou, rukolou a chilli pestem  Foto: Salát se syrovou cuketou, rukolou a chilli pestem Foto: Petr Klemeš / PEDRO LOCO

Syrová mladá cuketa má velmi jemnou chuť inklinující k okurce a je krásně křupavá. Navrch rukola nebo polníček, zakápnuté chilli pestem s limetou a mátou. Balzamikový krém pak zařídí sladkou tečku a vyvážení chutí.

Další super recepty s chilli najdete v odkazu:

Článek

18 pěkně ostrých receptů Foto:

Někdo to rád ostré aneb 18 výtečných jídel s chilli

Obliba pálivých jídel s různými druhy chilli papriček roste celosvětově a u nás dokonce bleskově. Pokud i vy patříte mezi fajnšmekry, kteří si potrpí na ostrá jídla, máme...
Suroviny
  • menší cuketa 2 ks
  • rukola nebo polníček 100 g
  • chilli Habanero (nebo jiná čerstvá chilli paprička) 2 ks
  • česnek 1 stroužek
  • šťáva z 1/2 limetky
  • olivový olej 4 lžíce
  • vinný ocet 1 lžíce
  • čerstvá máta 1 hrst
  • piniová semínka 1 hrst
  • balzamikový krém
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Z cukety odkrojte stopku i špičku a škrabkou na brambory nakrájejte podélné tenké plátky. První tři můžete vyhodit, použijte pouze pěkně široké s minimem slupky. Přehněte je v polovině a naskládejte ve tvaru hvězdy na talíř. V misce promíchejte rukolu nebo polníček s lžící vinného octa a položte na cuketu.

2

Do hmoždíře vložte nasekané chilli papričky bez semínek, stroužek česneku, nasekané listy máty a postupně třete a přilévejte olej a šťávu z limetky. V okamžiku kdy budete mít hustější kaši, osolte a opepřete.

3

Lžičkou pak toto pesto nabírejte a zakápněte celý salát. Dozdobte kapkami balzamikového krému a přidejte na pánvi nasucho opražené piniové oříšky. Podávejte s bílým pečivem.