Rozpečený camembert

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 1–2
Rozpečený camembert  Foto: Rozpečený camembert Foto: Thinkfood.cz

Pokud jste milovníky sýrů a nevadí vám typická vůně těch zralých, bude pro vás tento recept skvělým tipem na večeři. Jeden camembert je poctivá porce pro jednoho, nebo ho podávejte jako chuťovku k vínu pro dva.

Recept na tuto dobrotu máme od Kateřiny z blogu ThinkFood.cz. Ta důrazně doporučuje, abyste vybrali poctivý francouzský sýr v dobrém lahůdkářství. Měl by být balený v dřevěné krabičce!

Camembert je měkký sýr krémovité konzistence. Je pojmenován po francouzské vesnici Camembert ležící v departementu Orne v Normandii, kde vznikl. Normandský camembert získal roku 1983 označení Apellation d´Origine Contrôlée a jeho výroba je povolena v departementech Seine-Maritime, Calvados, Eure, Manche a Orne. Vyrábí se z nepasterovaného kravského mléka, zraje ve formách za přítomnosti plísní Penicillium candidum a Penicillium camemberti nejméně tři týdny. Charakteristická chuť sýra se postupně mění s jeho stárnutím od jemné až po palčivou. Patří k výtečným dezertním sýrům.

Suroviny
  • menší francouzská bageta 1 ks
  • čerstvý rozmarýn pár snítek
  • sušené brusinky 1 hrst
  • mix ořechů 1 hrst
  • česnek 1 stroužek
  • čerstvě namletý pepř
Postup
1

Sýr kupte zabalen v surovém dřevěném obalu, budete ho potřebovat k pečení. Kolo sýru vybalte z fólie. Fólii vyhoďte a do sýru udělejte špičkou nože několik mělkých vpichů. Do vzniklých zářezů vsuňte drobné snítky rozmarýnu – stačí, když z keříku odštípnete mladé špičky. Stroužek česneku nakrájejte na tenké plátky a dejte je navrch sýru. Camembert takto vložte zpět do dřevěného víka krabičky, jemně ho opepřete a pokapejte olivovým olejem. Dejte ho na plech a připravte si bagetu.

2

Bílou francouzskou bagetu nakrájejte nebo natrhejte na menší kousky a napíchejte je na bambusovou špejli. Pokapejte chlebové špízky olivovým olejem ze všech stran, dejte je k sýru a plech vložte do trouby rozpálené na 180 stupňů. Pečte 15–20 minut.

3

Než se sýr upeče, rozemelte v mixéru nahrubo brusinky s ořechy. Použila jsem mix – vlašské, lískové, para i mandle. Na krásné dřevěné prkénko nasypte směs, opatrně k ní přendejte upečený sýr a pečivo. Vše zakápněte olivovým olejem. Nožem můžete porušit kůru sýru, do tekutého vnitřku namáčejte bagetu a každé sousto pak obalte v ořechovo-brusinkové směsi. Podávejte s červeným vínem a zavzpomínejte na Amélii z Montmartru…