Retro moučník: Citronová babeta

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 1 plech
Citronová babeta Foto: Citronová babetaFoto: Slepičárna blog

Základní surovinou pro retro buchtu Babeta jsou samozřejmě citrony. Zároveň si ji můžete dochutit zázvorem, ale není to nutné. Tento moučník se každopádně perfektně hodí k odpolednímu čaji.

Článek

Honzovy makové a tvarohové buchty Foto:

Buchty a koláče jako základ domácí kuchařky

V sobotní lekci praktického domácího vaření představila Karolína rodinný recept na buchty plněné čokoládou. Právě na takové sladkosti byly české ženy expertkami. Ne každé...
Suroviny
  • vejce, zvlášť žloutky a bílky 4 ks
  • cukr, krupicový nebo třtinový 1 a 1/2 hrnku
  • kůra z 1 citronu
  • šťáva ze 2 citronů
  • troška propasírovaného zázvoru (volitelné)
  • plnotučné mléko 250 ml
  • polohrubá mouka 2 hrnky + na vysypání plechu
  • prášek do pečiva, ideálně bez fosfátů 1 ks
  • olej, např. řepkový 100 ml + na vymazání plechu
  • moučkový cukr na posypání
Postup
1

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky s cukrem, kůrou a šťávou z citronu utřete v robotu.

2

Přidejte propasírovaný zázvor (nebo taky ne) a plnotučné mléko. Vyšlehejte.

3

Poté postupně přidávejte mouku, prášek do pečiva a nakonec zlehka vmíchejte olej. Z bílků vyšlehejte sníh. A ten pak opravdu zlehka zapracujte do těsta.

4

Plech vymažte olejem a vysypte moukou. Předehřejte troubu na 170 °C.

5

Na plech rovnoměrně rozlijte těsto. Pečte dozlatova, asi 40 minut. Vyndejte na mřížku, nechte trošku vychladnout a pak zasypte moučkovým cukrem.

Slepičárna blog Foto: Slepičárna blog

Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.

Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.

www.slepicarna-blog.cz