Řecké kuře

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Počet porcí: 4
Řecké kuře Foto: Řecké kuřeFoto: Kublanka.cz

Až vám mráz bude zalézat za nehty, můžete si připravit jídlo, které vám připomene léto. Alespoň svým názvem a určitě i chutí.

Suroviny
  • Kuře s paprikami:
    horní kuřecí stehna s kostí a kůží 8–10 ks
  • olivový olej 1,5 lžíce
  • česnek 2 stroužky
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • čerstvé oregano 2 lžíce
  • mletý fenykl 1/4 lžičky
  • červená paprika 2 ks
  • Těstovinový salát:
    těstoviny orzo (risoni) 250 g
  • olivový olej 1,5 lžíce
  • mletý fenykl 1/4 lžičky
  • čerstvé oregano 2 lžíce
  • černé olivy v olivovém oleji 100 g
  • sýr feta 100 g
  • vlašské ořechy 4 lžíce
  • citron k podávání
  • sůl
Postup
1

Troubu předehřejte na 250 °C nebo rozpalte gril. Horní kuřecí stehna dejte spolu s olivovým olejem, utřeným česnekem, 2 lžícemi nasekaného oregana, ¼ lžičkou mletého fenyklu, nastrouhanou citronovou kůrou, šťávou z ½ citronu, solí a pepřem do mísy, dobře promíchejte a nechte zhruba 30 minut odpočinout při pokojové teplotě.

2

Mezitím uvařte ve velkém množství osolené vody těstoviny al dente. Uvařené těstoviny promíchejte s 1 ½ lžící olivového oleje, šťávou z ½ citronu, ¼ lžičkou mletého fenyklu. Podle chuti osolte a opepřete.

3

Papriky spolu s naloženými kuřecími stehny rozložte na plech vyložený alobalem a dejte je péct do předehřáté trouby (nebo pod gril). Jakmile papriky změknou a vytvoří se na nich černé flíčky, vyndejte je z trouby a nechte je zapařit v igelitovém sáčku. Poté je oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte na proužky. Kuře upečte dozlatova.

4

Těsně před podáváním přidejte do těstovinového salátu nakrájené oregano, olivy a vlašské ořechy. Na povrchu salát posypejte rozdrobenou fetou.

5

Nakrájené papriky rozložte spolu s opečenými kuřecími stehny na servírovací talíř a ihned podávejte s těstovinovým salátem a klínky citronu.