Rebarborový dort s vanilkovým krémem

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 8
Rebarborový dort s vanilkovým krémem  Foto: Rebarborový dort s vanilkovým krémem Foto: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody

Rebarbora je sezonní záležitost a je potřeba si ji pořádně užít. Je báječná v klasickém drobenkovém koláči na plech, ale můžete ji vyzkoušet i v tomto šťavnatém skandinávském dortu.

Článek

Nejlepší recepty z rebarbory Foto:

7 skvělých receptů z rebarbory

Rebarbora nebo-li reveň je vytrvalá bylina se zelenými až červenými řapíky, které jsou po zimě vítaným zdrojem vitaminů a především svěží chutě.
Suroviny
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 °C.

2

Nejprve připravte polevu. Rebarboru omyjte a nakrájejte na asi 2 cm velké kousky. Na mírném plameni rozpusťte máslo, přisypte cukr a kardamom a nakonec i ovoce. Míchejte 2–3 minuty tak, aby se všechny kousky pěkně obalily, a odstavte.

3

Ve velké míse utřete máslo s cukrem dohladka. Pak jedno po druhém přidávejte vejce a dál šlehejte, dokud směs nebude zcela jednolitá.

4

V jiné nádobě smíchejte všechny suché ingredience, prosijte k vejcím s máslem a důkladně zapracujte. Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte stěrkou a navrch nalijte žloutkový krém.

5

Vychladlou polevu přeceďte, rebarborou posypte syrový dort a zbylou tekutinu schovejte na později. Pečte asi 60 minut a pravidelně kontrolujte (pokud se vám bude zdát, že na povrchu hnědne příliš rychle, můžete trochu snížit teplotu nebo ho přikrýt alobalem).

6

Po vyndání se pomocí špejle přesvědčte, že je dort propečený a nechte vychladnout (těsto by ale mělo zůstat poměrně vlhké, takže se neděste, jestli se vám i po hodině pečení bude zdát mazlavější než třeba piškot).

7

Před servírováním pokapejte zbylou polevou.