Propečené brambory se slaninou

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 4
Propečené brambory se slaninou  Foto: Propečené brambory se slaninou Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Tyto brambory jsou opravdu propečné skrz naskrz – a to díky zářezům, které sandno vytvoříte za pomoci dvou vařeček a ostrého nože. Křupavé kůrky tak vzniknou i uvnitř brambor a jejich chuť ještě umocní zapečené plátky slaniny. Nic dalšího už k rychlé večeři není třeba vymýšlet!

Článek

Brambory v hlavní roli Foto:

16x brambory v hlavní roli

Brambory jsou jednou ze základních surovin české kuchyně a není divu. Mají až neskutečně široké využití. Používají se jako příloha, ale i jako hlavní surovina. Hodí se do...
Suroviny
  • větší brambory s hezkou slupkou, varný typ B 8–12 ks
  • olivový olej 3–4 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • mletá sladká paprika
  • slanina 4 velké plátky
  • případně sýr na zapečení (viz. tip) 50 g
Postup
1

Brambory vydrbejte kartáčkem a osušte. Na prkénko si položte rovnoběžně vedle sebe dvě tenké vařečky nebo čínské hůlky. Mezi ně pokládejte brambory a krájejte je shora na plátky (silné cca 6 mm), ale nedokrajujte je, nůž se vždy zastaví tam, kde jsou hůlky spodní část brambor tedy zůstane neprokrojená.

2

Brambory vyskládejte do pekáčku vyloženého alobalem, můžete je lehce otevřít, aby se uvolnily jednotlivé zářezy jen pozor, aby se brambora nerozpadla. Pak je lehce polijte olivovým olejem, posypte solí, pepřem a v zářezech ještě lehce sladkou mletou paprikou nebo chilli či jiným kořením nebo bylinkami podle chuti.

3

Slaninu nakrájejte na malé plátečky o velikosti asi 3 x 2 cm a vkládejte je pravidelně do zářezů brambor (nemusí být ve všech). Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi na 40 minut dozlatova a dokřupava, podle velikosti brambor.