Povidlový dort

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Povidlový dort Foto: Povidlový dortFoto: Pěkně vypečený blog

Dort ozdobte pomocí šablony moučkovým cukrem, a pokud chcete, můžete přidat i pořádnou porci šlehačky! Úspěch zaručen. ;)

Recept

Povidloň Foto:

Povidloň

Křehounké nadýchané odpalované těsto a v něm pořádná porce tvarohové náplně dochucené výraznými povidly. Dokonalý moučník, který si snad musí zamilovat každý :)
Suroviny
  • švestková povidla 150 g
  • kakao 1 vrchovatá lžíce
  • mléko 500 ml
  • jedlá soda 1 a 1/2 lžičky
  • špetka soli
  • citronová kůra z 1/2 bio citronu
  • máslo na vymazání formy, mouka na vysypání
  • cukr moučka a máta na dozdobení
Postup
1

Připravte si formu, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.

2

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C. Do větší misky dejte povidla, která promíchejte s kakaem a cukrem. Přidejte citronovou kůru, šťávu a sůl.

3

Mouku rozdělte na třetiny a první dvě z nich přimíchejte, do poslední třetiny vmíchejte jedlou sodu, a mouku na chviličku odložte.

4

Do velké mísy, ve které máte všechny doposud použité ingredience, přidejte mléko a nakonec přimíchejte odloženou mouku se sodou.

5

Těsto bude hodně tuhé. Rozložte ho do formy a dejte péct. Po 30 minutách pečení přikryjte formu alobalem. Celkový čas pečení je 75 minut. Než se korpus upeče, smíchejte povidla na náplň s tuzemákem a cukrem dle chuti.

6

Po upečení nechte korpus vystydnout a poté ho podélně rozřízněte na pláty, které pomažte povidly. Korpusy navrstvěte na sebe a dozdobte moučkovým cukrem a mátou.