Polévka z červené čočky

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 6
Polévka z červené čočky Foto: Polévka z červené čočkyFoto: My Cooking Diary

Perfektní chuť dodává této polévce zeleninový vývar, nejlépe domácí. Stejně tak kombinace několika druhů koření a špetka pikantnosti. Pusťte se do vaření! :)

Článek

10 výtečných jídel z červené čočky Foto:

10 výtečných jídel z červené čočky

Pokud jste prozatím do své kuchyně nepustili červenou čočku, je načase to napravit. Je velmi variabilní, dobře stravitelná a navíc skvěle chutná!
Suroviny
  • malá červená cibule 1 ks
  • malá mrkev 1 ks
  • česnek 1 velký stroužek
  • mletá kurkuma 1/2 lžičky
  • mleté chilli 1/2 lžičky
  • mletý římský kmín 1 lžička
  • krájená rajčata 1 plechovka
  • červená čočka 180 g
  • zeleninový vývar (domácí) cca 800 ml
  • trocha cukru nebo sirupu (javorový nebo agáve)
  • sůl
  • čerstvá pažitka a parmazán podle chuti
Postup
1

Nejdříve si oškrábejte mrkev a nastrouhejte nahrubo na struhadle. Poté nakrájejte najemno cibulku a oloupejte česnek.

2

V hrnci si rozehřejte olej, stáhněte plamen a přidejte cibulku a mrkev. Opékejte dozlatova.

3

Ke směsi přidejte prolisovaný česnek, kurkumu, římskej kmín, chilli a protlak. Koření nechte rozvonět asi minutu a pak přidejte plechovku krájených rajčat, propláchnutou čočku a vývar.

4

Pořádně všechno promíchejte, osolte a nechte asi 20 minut vařit. Během vaření je potřeba kontrolovat, jestli je v hrnci dost tekutiny. Pokud ne, přidávejte ještě vývar.

5

Také je potřeba ochutnávat čočku. Měla by být měkká, ale malinko křupat. Na závěr dochuťte solí a troškou sirupu podle chuti. Hotovou polévku poté ještě posypejte nastrouhaným parmazánem a nasekanou pažitkou.