Poctivá bůčková roláda

Doba přípravy: Nad 2 hodiny
Poctivá bůčková roláda Foto: Poctivá bůčková roládaFoto: V kuchyni vždy otevřeno

Masové rolády se perfektně hodí k línějšímu víkendovému obědu, kdy je dostatek času na vyvařování. Vůně masa a nádivky vás naprosto dostane, zvlášť u této bůčkové! :)

Článek

Roláda z jarního kuřátka s estragonovou omáčkou Foto:

Výběr těch nejlepších slaných rolád, které si zamilujete!

Sladké rolády jsou skvělou chuťovkou ke kávě, ale co taková slaná roláda s masem nebo sýrem? Připravte si ji doma a máte svačinku i hlavní jídlo.
Suroviny
  • masitější bůček bez kosti a kůže 1–1 a 1/2 kg
  • větší cibule 1 ks
  • česnek 4 stroužky
  • pepř, kmín (celý drcený), sůl
  • Nádivka:
    starší rohlíky 3 ks
  • trochu mléka na namočení pečiva
  • slanina 50 g
  • vejce 2 ks
  • česnek 2 stroužky
  • cca 1 cm plátek másla
  • majoránka 1 lžička
  • čerstvá petrželka
  • sůl
Postup
1

Plát masa upravte tak, že ho podélně rozříznete po vláknech, aby šel otevřít jako kniha. Kousek od kraje nedoříznete, aby držel pohromadě. Maso můžete mírně naklepat. Osolte, opepřete z obou stran.

2

Na nádivku namočte do mléka rohlíky, které nakrájejte na slabé plátky nebo kostičky. Jakmile jsou měkké, vymačkejte přebytečnou tekutinu, přidejte změklé máslo, vejce, nadrobno nakrájenou slaninu, prolisovaný česnek, majoránku, posekanou petrželku a osolte. Vše důkladně promíchejte.

3

Na plát masa rozprostřete nádivku, ne až ke krajům, o opět po vláknech roládu zaviňte. Zpevněte provázkem (můžete v řeznických potřebách koupit i síťku k tomu určenou). Roládu ze všech stran posypte kmínem.

4

Do dna pekáče s poklicí nakrájejte nahrubo cibuli a česnek, na to položte roládu a podlijte cca 150 ml vody nebo vývaru. Přiklopené vložte do trouby vyhřáté na 200 °C.

5

Po hodině poklici sejměte, roládu můžete obrátit a za občasného přelévání výpekem pečte ještě asi 30–40 minut. Podle potřeby dolévejte tekutinu.

6

Po upečení odstraňte provázek, nechte chvilku odpočinout a krájejte na silnější plátky. Podávejte s vařenými nebo šťouchanými bramborami, případně kaší. Přelijte výpekem.