Poctivá bůčková roláda

Doba přípravy: Nad 2 hodiny
Poctivá bůčková roláda Foto: Poctivá bůčková roládaFoto: V kuchyni vždy otevřeno

Masové rolády se perfektně hodí k línějšímu víkendovému obědu, kdy je dostatek času na vyvařování. Vůně masa a nádivky vás naprosto dostane, zvlášť u této bůčkové! :)

Článek

Roláda z jarního kuřátka s estragonovou omáčkou Foto:

Výběr těch nejlepších slaných rolád, které si zamilujete!

Sladké rolády jsou skvělou chuťovkou ke kávě, ale co taková slaná roláda s masem nebo sýrem? Připravte si ji doma a máte svačinku i hlavní jídlo.
Suroviny
  • masitější bůček bez kosti a kůže 1–1 a 1/2 kg
  • větší cibule 1 ks
  • česnek 4 stroužky
  • pepř, kmín (celý drcený), sůl
  • Nádivka:
    starší rohlíky 3 ks
  • trochu mléka na namočení pečiva
  • slanina 50 g
  • vejce 2 ks
  • česnek 2 stroužky
  • cca 1 cm plátek másla
  • majoránka 1 lžička
  • čerstvá petrželka
  • sůl
Postup
1

Plát masa upravte tak, že ho podélně rozříznete po vláknech, aby šel otevřít jako kniha. Kousek od kraje nedoříznete, aby držel pohromadě. Maso můžete mírně naklepat. Osolte, opepřete z obou stran.

2

Na nádivku namočte do mléka rohlíky, které nakrájejte na slabé plátky nebo kostičky. Jakmile jsou měkké, vymačkejte přebytečnou tekutinu, přidejte změklé máslo, vejce, nadrobno nakrájenou slaninu, prolisovaný česnek, majoránku, posekanou petrželku a osolte. Vše důkladně promíchejte.

3

Na plát masa rozprostřete nádivku, ne až ke krajům, o opět po vláknech roládu zaviňte. Zpevněte provázkem (můžete v řeznických potřebách koupit i síťku k tomu určenou). Roládu ze všech stran posypte kmínem.

4

Do dna pekáče s poklicí nakrájejte nahrubo cibuli a česnek, na to položte roládu a podlijte cca 150 ml vody nebo vývaru. Přiklopené vložte do trouby vyhřáté na 200 °C.

5

Po hodině poklici sejměte, roládu můžete obrátit a za občasného přelévání výpekem pečte ještě asi 30–40 minut. Podle potřeby dolévejte tekutinu.

6

Po upečení odstraňte provázek, nechte chvilku odpočinout a krájejte na silnější plátky. Podávejte s vařenými nebo šťouchanými bramborami, případně kaší. Přelijte výpekem.

Poctivá bůčková roláda 2 Foto: Poctivá bůčková roláda; foto: V kuchyni vždy otevřeno

V kuchyni vždy otevřeno

Andrea Motlíková

Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.

Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.

Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.

Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.

V kuchyni vždy otevřeno - kuchařka Foto: