Plněné hrušky s pikantním sýrem a ořechy

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 6
Plněné hrušky s pikantním sýrem a ořechy Foto: Plněné hrušky s pikantním sýrem a ořechyFoto: Archiv/ Profimedia.cz

Delikátní předkrm v sobě spojuje sladkost hrušky a velmi výraznou chuť sýra. Skvělé jako start slavnostního menu.

Suroviny
  • hrušky 3 ks
  • čerstvě vymačkaná šťáva ze 3 citronů
  • sýr s modrou plísní (Stilton nebo Danish Blue) 100 g
  • sušené brusinky 1/4 hrnku
  • vlašské ořechy, nasucho opražené a nasekané 1/4 hrnku
  • jablečný cider 1/2 hrnku
  • porstké víno 3 lžíce
  • světlý třtinový cukr 1/3 hrnku
  • rukola 1 balení
Postup
1

Hrušky oloupejte a podélně je rozřízněte. Malým ostrým nožíkem vykrojte jádřince a odstraňte šťopku. Střed hrušky po jádřinci vydlabejte, tak aby vznikl prostor na náplň. Z vypouklé strany hrušky lehce seřízněte, aby v pekáčku stála rovně a nenahýbala se. Hrušky pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly. Poté je rozložte do pekáčku, řeznou stranou nahoru.

2

Do misky nadrobte sýr s modrou plísní, brusinky a ořechy a lehce promíchejte. Směs rozdělte do vydlabaných důlků hrušek.

3

Ve stejné misce smíchejte cider, portské víno a třtinový cukr a míchejte, až se cukr rozpustí. Směsí přelijte hrušky, zbytek nalijte na dno pekáčku. V troubě předehřáté na 190 ˚C pečte hrušky asi 30 minut, občas podlévejte ciderovou šťávou. Poté nechte schladnout, až budou hrušky teplé, ale už ne horké.

4

Před servírováním smíchejte v misce olivový olej, ¼ hrnku citronové šťávy a ¼ hrnku vypečené šťávy z pekáčku. Rozdělte rukolu na 6 talířů a na každý položte půlku hrušky. Zakapejte připravenou zálivkou a servírujte teplé.