Pikantní melounový salát

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Pikantní melounový salát  Foto: Pikantní melounový salát Foto: Kublanka.cz

Meloun je skvělý sám o sobě, perfektně pasuje do letních drinků nebo z něj můžete udělat zmrzlinu. Překvapivě dobře se ale také snoubí se slanými a pikantními chutěmi. Vyzkoušejte to třeba na tomto receptu, mile vás překvapí!

Suroviny
  • vodní meloun bez pecek, zbavený kůry 4 plátky o tloušťce 3 cm
  • sýr Feta 200 g
  • solená pražená dýňová semínka 4 lžíce
  • papričky jalapeño 1–2 ks
  • směs listových salátů
  • Nakládaná cibule:
    středně velká červená cibule 1/2 ks
  • rýžový ocet 100 ml
  • voda 30 ml
  • cukr krupice 1/2 lžíce
  • sůl 1/2 lžičky
  • Dresink:
  • červený vinný ocet 40 ml
  • med 1 lžíce
  • uzená mletá paprika 1 lžička
  • kajenský pepř 1/4 lžičky
  • hrubozrnná hořčice 1 lžička
  • sůl
Postup
1

Minimálně 2 hodiny před podáváním si připravte cibuli. Nakrájejte ji na tenké nudličky. Ve skleněné uzavíratelné nádobě smíchejte rýžový ocet s vodou, cukrem a solí. Jakmile se cukr i sůl rozpustí, přidejte nakrájenou cibuli, sklenici uzavřete a nechte marinovat v lednici. Naložená cibule v lednici vydrží až 2 dny.

2

Těsně před podáváním připravte dresink z olivového oleje, červeného vinného octa, medu, uzené papriky, kajenského pepře a hrubozrnné hořčice. Promíchejte a dochuťte solí.

3

Kolečko melounu položte na jeden talíř. Na něj rozložte listový salát, naloženou cibuli, kterou jste nechali okapat od přebytečného láku, rozdrobený sýr Feta a na kolečka nakrájené jalapeños papričky.

4

Bezprostředně před podáváním salát zakápněte připraveným dresinkem a posypejte dýňovými semínky.