Perníkový závin s povidly a ořechy

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 2 záviny
Perníkový závin s povidly a ořechy  Foto: Perníkový závin s povidly a ořechy Foto: Kitchen Story

Chuť perníku, ořechů a hrušek má v sobě půvab starých časů. Trošku netradiční kombinace vás určitě okouzlí...

Suroviny
  • Těsto:
  • třtinový cukr 3 lžíce
  • perníkové koření 2 lžíce
  • mletá skořice 1 lžička
  • mandlové mléko 3–4 lžíce
  • med 4 lžíce
  • rum 1 lžíce
  • vanilkový extrakt 1 lžička
  • vejce 2 ks
  • mandlové plátky 1 hrst
  • Náplň:
    vlašské ořechy 100 g
  • hrušková povidla 350 g
Postup
1

Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience. Postupně k nim přidejte mandlové mléko, med, rum, vanilkový extrakt a jedno vejce. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dva díly.

2

Ořechy nasekejte nahrubo a smíchejte s hruškovými povidly.

3

Těsto vyválejte na pláty silné 2–3 mm. Potřete je povidly s ořechy, na okrajích nechte asi 2 cm nepotřeného těsta. Pláty zarolujte, konce dobře spojte, utěsněte a záviny přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut. Upečené záviny nechte vychladnout na mřížce.