Pečená jehněčí kýta s česnekem, rozmarýnem a opečenými bramborami

Doba přípravy: Nad 2 hodiny
Počet porcí: 6–8
Pečená jehněčí kýta s česnekem, rozmarýnem a opečenými bramborami Foto: Pečená jehněčí kýta s česnekem, rozmarýnem a opečenými bramboramiFoto: Darina Křivánková

Až budete příště připravovat slavnostní oběd, zkuste sáhnout po trochu netradiční jehněčí pečínce. Mladé maso je velmi šťavnaté a křehké, kombinace s česnekem a rozmarýnem prověřená… Určitě si pochutnáte!

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Suroviny
  • Maso:
    jehněčí kýta 1 kg
  • česnek 8 stroužků
  • sůl 1 lžíce
  • čerstvý rozmarýn 1 velká snítka
  • celý pepř 6 kuliček
  • cibule 2 ks
  • mrkev 2 ks
  • voda nebo vývar na podlití
  • sádlo 3 lžíce
  • olej 3 lžíce
  • máslo 2 lžíce
  • Brambory:
    předvařené brambory 800 g
  • sádlo 2–3 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

V hmoždíři rozdrťte pepř, poté přidejte polovinu česneku, sůl a vše utřete dohromady, přidejte nasekaný rozmarýn, 2 lžíce sádla a lžíci oleje, promíchejte. Pokud je na kýtě příliš blan, odstraňte je. Do masa udělejte několik mělkých řezů. Maso ze všech stran potřete připravenou marinádou, vetřete ji i do zářezů. Pokud máte čas, marinujte do druhého dne.

2

V pánvi rozhřejte zbylé sádlo a olej a maso ze všech stran zatáhněte. Dejte stranou a v pánvi krátce orestujte také na kousky nakrájenou mrkev, petržel, později přidejte také cibuli a zbytek česneku. Orestovanou zeleninu zalijte vodou či vývarem, ať se odpaří přípečky, a dejte do pekáče, na vrch položte jehněčí kýtu. Vše zakryjte alobalem.

3

Troubu vyhřejte asi na 170 °C a kýtu pečte, dokud nebude měkká, ale zůstane stále šťavnatá, potrvá to asi 90 minut až 2 hodiny podle velikosti. V průběhu pečení kýtu alespoň jednou obraťte a občas polijte šťávou. Po upečení dejte kýtu alespoň na 30 minut stranou, ať si odpočine. Mezitím do pekáče přilijte trochu vývaru, zeleninu rozmačkejte, povařte a propasírujte přes síto. Hotovou omáčku zjemněte máslem.

4

Brambory překrájejte na čtvrtiny. V pánvi rozhřejte sádlo a brambory smažte ze všech stran, vždycky počkejte, dokud se samy neodlepí, měly by být opečené dokřuprava. Nakonec osolte, opepřete a podávejte s kýtou.