Pečená dýně s medem a ořechy

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 6
Pečená dýně s medem a ořechy Foto: Pečená dýně s medem a ořechyFoto: Pěkně vypečený blog

Z dýní nemusíte připravovat jen krémové polévky. Skvěle jsou pečené naslano, ale i nasladko – například s ořechy a medem!

Další báječné recepty z dýně najdete v našem speciálu:

Suroviny
  • dýně Hokkaidó 1 ks
  • neloupané mandle, lehce nasekané 100 g
  • vlašské ořechy, lehce nasekané 100 g
  • tekutý med 5 lžic
  • rozpuštěné máslo 40 g
  • himálajská sůl cca 1/2 lžičky
  • sušený tymián cca 1/2 lžičky
Postup
1

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 °C a připravte si větší zapékací mísu.

2

Dýni umyjte, vydlabte semínka a nakrájejte ji na klínky. Všechny ostatní ingredience – mandle, ořechy, med, sůl, tymián a máslo – smíchejte dohromady.

3

Do zapékací mísy rozložte klínky dýně a na ně připravenou oříškovou směs. Pečte na 180 °C 15 minut, poté stáhněte stupně na 165 a pečte dalších 30 minut. Během pečení dýně polévejte máslem a medem, který při zapékání steče do mísy. Při pečení zohledněte zkušenosti s vlastní troubou, dýně hlídejte a v případě potřeby ke konci zakryjte alobalem, aby se nespálily.