Pečená avokáda s rajčaty a sezamem

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 2
Pečená avokáda s rajčaty a sezamem  Foto: Pečená avokáda s rajčaty a sezamem Foto: Lahodně s Ellou a přáteli

Pokud jste doposud nikdy neokusili pečené avokádo, připravili jste se o hodně! Jak se avokáda pečou, rajčátka se rozevřou, změknou a získají bohatší chuť. Zelená avokáda s červenými rajčátky ve středu jsou krásná i na pohled. Vyniknou i jako součást víkendového brunche nebo párty občerstvení.

Suroviny
  • zralá avokáda 2 ks
  • cherry rajčátka 100 g + pár na ozdobu
  • česnek 2 stroužky
  • olej z praženého sezamu 3 lžičky
  • olivový olej 2 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • sezamová semínka 4 lžičky
  • šťáva ze 2 limet
  • nasekaný koriandr 1 menší hrst
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Avokáda rozpulte, vyjměte pecky a lžičkou mírně vydlabejte dužinu kolem vzniklé prohlubně. Můžete ji sníst.

2

Rajčata překrojte napůl, česnek podrťte. Promíchejte s 1 lžičkou sezamového oleje, 1 lžičkou olivového oleje a větším množstvím soli a pepře.

3

Na plech položte lehce zmačkaný alobal a rozložte na něj rajčata řeznou stranou vzhůru. Alobal je při pečení udrží na svém místě. Případná zbylá rajčata rozložte kolem avokád na druhý plech. Zakápněte zbylým olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte 15–20 minut.

4

Pečená avokáda rozdělte na talíře, posypte je sezamovými semínky, zakápněte limetovou šťávou a zbylým sezamovým olejem. Ozdobte koriandrem a podávejte.