Pečeme bez lepku: Čokoládový dort s limetkou a limetkovou šlehačkou

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 1 dort
Čokoládový dort s limetkou a limetkovou šlehačkou Foto: Čokoládový dort s limetkou a limetkovou šlehačkouFoto: Bezlepkové pečení pro každého

Koláč je rychlý, proto se hodí například v létě, kdy očekáváte větší společnost na grilování a máte spoustu jiného vaření. Neprozrazujte však, že dort nedal tolik práce, a nechte se jen chválit. Nebojte se servírovat ho s ovocnou nebo vanilkovou zmrzlinou a čerstvým ovocem.

Článek

Čokoládový koláč s hruškami (bez mouky) Foto:

18x báječné sladké recepty bez lepku

Pokud se vyhýbáte lepku, máme pro vás výběr výborných receptů na sladké moučníky a dezerty, které se buď obejdou zcela bez mouky, nebo je v nich použitá bezlepková mouka.
Suroviny
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, máte-li formu na koláč, vymažte ji máslem nebo vystříkejte olejem. Vysypte strouhanými ořechy nebo bezlepkovou moukou. Nastrouhejte mandle.

3

Do misky dejte máslo, čokoládu a v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni rozehřejte. Nechte vychladnout.

4

Mezitím v robotu vyšlehejte vejce s cukrem do husté světlé pěny. Vmíchejte kakao, mandle a přidejte zchladlou čokoládu s máslem, šťávu a kůru z limetky. Opatrně promíchejte. Těsto nalijte do formy. Pečte asi 30 minut.

5

Na povrchu se vytvoří taková lámavá krusta, ale uvnitř je těsto vláčné. Raději do středu dortu vpíchněte špejli, může zůstat trochu lepivá, ovšem ne mokrá, pak můžete dort vyjmout z trouby. Nebo ještě chvilku dopečte. Nechcete-li na povrchu krustu, po upečení (když chladne) přikryjte korpus utěrkou nebo alobalem…

6

Dort uvolněte od boku formy. Servírujte se šlehačkou, do které zašlehejte limetkovou šťávu, v níž jste rozpustili cukr. Přidejte najemno nastrouhanou kůru. Pro dospělé můžete přidat trochu likéru, ale není nutný.

Bezlepkové pečení pro každého

Zdeňka Mazúrová

Bezlepkové pečení pro každého Foto:

70 receptů na zdravé a chutné dezerty bez lepku

Prožijte celý rok, narozeninové oslavy, party, setkání s přáteli a Vánoce s úžasnými bezlepkovými moučníky, dezerty, koláčky, muffiny nebo dorty, které jsou osvědčené a mnohokrát vyzkoušené, takže se musí vždy podařit. Zkrátka se naučíte krok za krokem, jak péct v domácí pohodě lahodně bez lepku.

Autorka knihy je specialistkou na bezlepkové pečení. Původní profesí je dietní sestra, ale pečení bez lepku se věnuje zhruba deset let od doby, kdy byla její dceři diagnostikována celiakie. Cílem jejího pečení je, aby bezlepkové sladkosti byly k nerozeznání od pečiva z běžné mouky a aby ti, kteří se z jakéhokoli důvodu rozhodli pro bezlepkovou stravu, už nemuseli zkoušet a tápat. „Když jsem začala péct bezlepkově pro dceru, byly to krušné časy. Trvalo mi řadu let, než jsem recepty vyladila. Zvolit tu správnou mouku a její množství není jednoduché. Proto jsem se rozhodla, že bych se ráda o mé zkušenosti podělila, a recepty sepsala do této kuchařky. Najdete mezi nimi osvědčené klasiky, recepty z první republiky po mé babičce, ale i recepty nové,“ říká o své knize Zdeňka Mazúrová, která bezlepkové recepty zveřejňuje i na svém blogu Liščí mlsání.

Vydalo nakladatelství Esence.