Pavlova s čerstvými jahodami a krémem z mučenky

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Počet porcí: 6–8
Pavlova s čerstvými jahodami a krémem z mučenky Foto: Pavlova s čerstvými jahodami a krémem z mučenkyFoto: Vejce na 100 způsobů

Hledáte dokonalý slavnostní dort? Našli jste ho. Je to Pavlova. Vaječné bílky nadýchané jako bělostné pusinky s hebkým středem tvoří s čerstvými jahodami a šlehačkou neodolatelnou kombinaci! Krém z mučenky jen sladce doplňuje tento již dokonalý dezert.

Článek

Dort Pavlova Foto:

5x dort Pavlova a trochu historie...

Kdo jednou ochutná nadpozemsky dobrý nadýchaný dort Pavlova, bude po něm toužit znovu a znovu... My pro vás máme 5 skvělých receptů a malý pohled do historie tohoto...
Suroviny
  • špetka soli
  • kukuřičný škrob nebo kukuřičná mouka 3 lžičky
  • bílý vinný ocet 1,5 lžičky
  • vanilkový extrakt 1 lžička
  • Mučenkový krém:
    mučenky 4 ks
  • velké vejce 1 ks
  • vaječné žloutky 2 ks
  • máslo 75 g
  • cukr krupice 115 g + 1 lžíce
  • čerstvá limetová šťáva 1 lžička
  • Náplň:
  • mučenky 5 ks
  • přepůlené čerstvé jahody 300 g
Postup
1

Začněte mučenkovým krémem. Dužinu a semínka mučenek dejte do kuchyňského robota. Ovoce zpracujte tak, aby se rozmělnila i semínka. Poté ho přeceďte přes cedník či síto do mísy. Do jiné misky dejte vejce a žloutky a vyšlehejte. Odstavte stranou. Na malé pánvi mezitím zahřívejte při nízké teplotě šťávu ze scezené mučenky, máslo a cukr a míchejte, dokud se máslo a cukr nerozpustí.

2

Třetinu máslové směsi smíchejte s vyšlehanými vejci a vraťte na pánev. Dále pomalu za stálého míchání vařte, až směs zhoustne. Nezahřívejte směs příliš, abyste nezískali míchaná vejce.

3

Sejměte pánev ze sporáku a vmíchejte limetovou šťávu a dužinu mučenky.

4

Na povrch krému položte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Dejte nejméně na hodinu do lednice.

5

Předehřejte troubu na 180 °C. Na papír na pečení nakreslete kruh o průměru 25 cm a dejte ho na plech.

6

V čisté suché míse vyšlehejte bílky se solí na pevný sníh. Přidejte po třetinách cukr a dále šlehejte, až se bude sníh pěkně lesknout a bude tužší. Do sněhu přidejte kukuřičný škrob, ocet a vanilku a jemně promíchejte. Pomocí lžíce přeneste sněhovou směs na pečicí papír, přičemž se snažte dodržet hranice vymezené nakresleným kruhem. Uhlaďte povrch.

7

Dejte do předehřáté trouby a okamžitě snižte teplotu na 150 °C. Pečte 1 a 1/4 hodiny a poté troubu vypněte. Sněhový koláč nechte vychladnout v troubě s otevřenými dvířky.

8

Na náplň vyšlehejte šlehačku a pomalu do ní zamíchejte polovinu mučenkového krému.

9

Upečenou Pavlovu sundejte z papíru na pečení a navršte na ni šlehačku smíchanou s mučenkovým krémem, poté zalijte samotným mučenkovým krémem a ozdobte dužinou mučenky a čerstvými jahodami.