Pastiňákový krém s gorgonzolou a croissantovými krutony

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 2
Pastiňákový krém s gorgonzolou a croissantovými krutony  Foto: Pastiňákový krém s gorgonzolou a croissantovými krutony Foto: archiv

Pastiňák je nedoceněná zelenina, kterou využíváme maximálně do vývarů a do svíčkové omáčky, a přitom má velmi příjemnou, lehce nasládlou a zárověň kořenitou chuť. V krémové polévce s chuťově výraznou gorgonzolou se promění v luxusní lahůdku.

Suroviny
  • máslo 15 g
  • očištěný pastiňák nakrájený na kostičky 240 g
  • cibule na plátky 20 g
  • bílé víno 40 ml
  • mléko 50 ml
  • zeleninový vývar 240 ml
  • špetka citronové kůry
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • croissant nakrájený na kostičky 1 ks
  • Gorgonzola Dolce DOP 100 g
Postup
1

Očistěte a nakrájejte zeleninu. Na rozpuštěném másle opékejte na mírném plameni cibuli, česnek a pastiňák, cca 5 minut. Přidejte bílé víno, citronovou kůru a nechte víno dalších 5 minut odpařovat. Přilejte smetanu, mléko a vývar a povařte 10–15 minut.

2

Hotovou polévku dohladka rozmixujte. Můžete přecedit přes sítko a dochutit solí a pepřem.

3

Polévku ozdobte nasucho opečenými krutony z croissantů a kostičky gorgonzoly, která se v teplé polévce krásně rozpustí.