Ovesné palačinky s ricottou a avokádovou salsou

Doba přípravy: Do 30 minut
Počet porcí: 4
Ovesné palačinky s ricottou a avokádovou salsou Foto: Ovesné palačinky s ricottou a avokádovou salsouFoto: kuchařka Pravé a lahodné jídlo

Tyto lehké bezlepkové palačinky v sobě skrývají ricottu bohatou na bílkoviny a kvalitně zpracovaný oves, který je výborným zdrojem rozpustné vlákniny. Kdybyste chtěli palačinky sladké, podávejte je s nasekanými vlašskými ořechy a trochou medu.

Článek

16 receptů na placky a placičky Foto:

16 receptů na placky a placičky

Proč máme tak rádi jídla, která se servírují v podobě placek či placiček? Je v tom jistě vzpomínka na dětství – pizza, lívance, bramboráky či karbanátky jsou oblíbená...
Suroviny
  • ovesné vločky 100 g (1 hrnek)
  • ricotta 230 g (1 hrnek)
  • vejce 4 ks
  • mléko 60 ml (1/4 hrnku)
  • najemno nastrouhané batáty (sladké brambory) 150 g (1 hrnek)
  • olivový olej na potření
  • baby špenát 50 g (1 hrnek)
  • Avokádová salsa:
    rozpůlená chery rajčátka 200 g
  • malé avokádo nakrájená na kostky 1 ks
  • čerstvé bylinky, nasekané (např. pažitka, bazalka nebo petržel) 2 lžíce
  • olivový olej 2 lžičky
Postup
1

Na avokádovou salsu smíchejte dohromady rajčata, avokádo, bylinky a olivový olej.

2

Ovesné vločky rozmixujte v mixéru, dokud nevznikne hrubá mouka. Přidejte ricottu, vajíčka, mléko a kypřicí prášek a mixujte, dokud není těsto hladké. Zamíchejte nastrouhané batáty.

3

Na plotýnce o střední teplotě rozpalte teflonovou pánev a potřete ji olivovým olejem. Na jednu palačinku nalijte na pánev třetinu hrnku těsta. Pečte z každé strany 2 minuty, dokud palačinka nezezlátne a není propečená. Palačinky udržujte teplé, dokud nespotřebujete zbytek těsta. Kdyby bylo potřeba, přidejte na pánev více oleje.

4

Na jednu osobu podávejte dvě palačinky s avokádovou salsou a baby špenátem.