Ořechový štrúdl se sušenými brusinkami

Počet porcí: 8–10
Ořechový štrúdl se sušenými brusinkami Foto: Ořechový štrúdl se sušenými brusinkamiFoto: Michal Šajmir

Oblíbený štrúdl nemusí být jen z jablek se skořicí. Zkuste variaci s hruškami, ořechy a brusinkami. Tento závin vás překvapí skvělou chutí a zajímavou strukturou.

Suroviny
  • listové těsto 2 balíčky
  • mleté ořechy 75–100 g
  • hrušky 2 ks
  • citronová šťáva 1 lžíce
  • sekané vlašské ořechy 400 g
  • krupicový cukr 40–60 g
  • vanilkový cukr 1 sáček
  • muškátový cukr 1 špetka
  • sušené brusinky, nasekané 100 g
  • vejce, rozšlehané 1 ks
Postup
1

Hrušky oloupejte, vykrojte jádřince, nahrubo nastrouhejte a promíchejte v míse s citronovou šťávou, jemně sekanými ořechy, mletými ořechy, cukrem, vanilkovým cukrem a jemně nasekanými brusinkami. Důkladně promíchejte.

2

Listové těsto vyválejte do obdelníkového tvaru (nebo použijte již vyválené rolované těsto) a okraje potřete rozšlehaným vejcem.

3

Ořechovou směs naneste rovnoměrně na celý plát těsta a opatrně zarolujte.

4

Přeneste na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů, konce spojte a stiskněte k sobě.

5

Vrchní část závinů potřete zbylým vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova, trvá to asi 45–50 minut.

6

Upečené záviny nechte trochu zchladnout, krájejte na řezy a posypte moučkovým cukrem.