Opékaný lilek s česnekem, citronem a granátovým jablkem

Doba přípravy: Do 1,5 hodiny
Počet porcí: 2–4
Opékaný lilek s česnekem, citronem a granátovým jablkem  Foto: Opékaný lilek s česnekem, citronem a granátovým jablkem Foto: Jeruzalém

V kuchyních zemí Středního východu má lilek nezastupitelnou roli. V tomto pokrmu, který je pokládán za svého druhu salát a podává se jako součást mezze, jakési předkrmové tabule, skvěle vynikne chuť důkladně „opáleného“ lilku.

Ikonický lilkový krém či, chcete-li, pyré v různých podobách nese název baba ganuš a od receptu uvedeného níže jej dělí pouze zakapání sezamovým olejem – tenhle krok je jen na vás! Ať tak či tak, skvěle se hodí i ke grilovanému masu či rybě.

Suroviny
  • velké lilky 4 ks (1,5 kg před opálením, 550 g po opálení)
  • česnek, rozdrcený 2 stroužky
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • citronová šťáva 2 lžíce
  • hladkolistá petržel, nakrájená 2 lžíce
  • čerstvá máta, nakrájená 2 lžíce
  • semínka z 1/2 velkého granátového jablka asi 80 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Máte-li plynový sporák, zakryjte plochu okolo hořáků alobalem, aby se neušpinila. Lilky položte přímo na hořáky do středně vysokých plamenů a opékejte je 15 až 18 minut, dokud jejich slupka nezčerná a dužina nezměkne. Kovovými kleštěmi lilky občas otočte, aby se pekly rovnoměrně. Nebo můžete lilky na pár místech naříznout do hloubky několika centimetrů a opékat je na pečicím plechu pod grilem asi hodinu. Obracejte je zhruba po 20 minutách a v opékání pokračujte, i když lilky třeba prasknou.

2

Lilky nechte trochu vychladnout. Jakmile je možné s nimi pracovat, nařízněte každý z nich po délce a lžící vyberte měkkou dužinu. Dužinu rozdělujte rukama na dlouhé, tenké pruhy. Slupku vyhoďte a dužninu nechte vykapat v cedníku (nejméně hodinu, raději však déle, abyste se zbavili co největšího množství vody).

3

Lilky dejte do středně velké mísy a přidejte k nim česnek, citronovou kůru a šťávu, olivový olej, ½ lžičky soli a pořádnou špetku černého pepře. Zamíchejte a lilky nechte marinovat při pokojové teplotě nejméně hodinu.

4

Těsně před podáváním vmíchejte do směsi většinu bylinek a případně ji dochuťte. Lilkový krém upravte na talíři nebo v misce do tvaru vysokého kužele a posypte zrnky granátového jablka a zbylými bylinkami.